Öt perc felhőtlen bulizás: töltsd ki a “fideszes vagy AUR-os mondta?” tesztet

politika
2020 december 18., 11:06

Klasszikus műfaj egymás mellé tenni két, elvileg nagyon eltérő megszólaló megnyilatkozásait, majd tippelni, hogy az adott mondatot melyikük mondhatta. A Transindex most a Fidesszel és az AUR-ral csinálta meg a régi trükköt, mulatságos eredménnyel.

Itt a teszt, hamar megvan, ha tanulva akarsz szórakozni, itt a lehetőség!

A poén megértéséhez érdemes tudni, hogy az AUR, vagyis a Románok Egyesüléséért Szövetség a minapi román parlamenti választás meglepetéspártja volt. A nemrég alakult szélsőjobboldali, nacionalista, vallásos szlogenekkel operáló, nyíltan meleg- és magyarellenes párt ugyanis a közvéleménykutatásokra rácáfolva bejutott a parlamentbe.

Ha meglepődtél a fenti játékos teszten, itt van néhány tény az AUR alapítóiról, ami némileg érthetőbbé teszi a hasonlóságok egy részét:

  • A pártot alapító társelnök, George Simion fociközegből érkezett, ő alapította a román válogatottat kísérő legnagyobb, magyarellenes ultracsoportot.
  • A másik társelnök, Claudiu Tarziu újságíró nyíltan abortusz- és melegellenes és az egyik kezdeményezője volt a család újraértelmezését célzó, közvetetten szintén homofób alkotmánymódosításnak.
  • A pártnak szoros kapcsolatai vannak az ortodox egyházhoz kapcsolódó, főként ifjúsági, egyetemista szervezetekkel.
  • A párt hangsúlyosan épít a román múlt katonai jelképeire. A szervezetet néhány nappal a Sinom által megszervezett 2019. májusi úzvölgyi temetőfoglalás után alapították. Ez egy döntő részben magyar katonák nyughelyéül szolgáló első világháborús katonai temető, ahol a mintegy 1300 sír közül különböző források szerint 3-10-ban fekhatt román katona. A hirhedt incidens során a temetőben illegálisan felállított 50 román betonkeresztet és egy emlékművet akartak felavatni, amit a környékbeli magyarok élőplánccal igyekeztek megakadályozni. Ekkor érkeztek Sinon futballultrái, akik megrohamozták a magyarokat, köveket dobáltak, több magyar sírt megrongáltak és magyarellenes jelszavakat skandáltak, míg el nem kergették a magyarokat és fel nem avatták az emlékművet.