Semjén Zsolt elítéli, hogy Belgiumban jóváhagyták a kóser vágás tilalmát

vallás
2020 december 18., 14:18

Az Európai Bíróság tegnapi döntése, amely fenntartotta a kóser rituális vágás betiltását Belgiumban, az európai zsidó közösség vallásszabadságának korlátozása – áll a Miniszterelnökség közleményében. Semjén Zsolt, egyházi ügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes ebben arról ír, hogy az emberi méltóság megsértése az, hogy a határozat az állatjogokat az emberi jogok elé helyezi.

„Magyarország kereszténydemokrata kormánya mindig védeni fogja zsidó közösségének szellemi és fizikai jólétét, hagyományaik megőrzését. Ahogy Magyarországnak, úgy az Európai Uniónak is védenie kell zsidó közösségei vallásszabadságát. Ha ezt elmulasztja, akkor végül elveszíti saját identitását is”

– áll a közleményben.

Belgiumban egy 2017-ben elfogadott törvény értelmében tilos rituális módon, kábítás nélkül levágni az állatokat, mert a flamand és a vallon törvényhozás szerint ez állatkínzás. Zsidó és muszlim szervezetek az Európai Bírósághoz fordultak, mert álláspontjuk szerint az intézkedés sérti a vallásgyakorláshoz fűződő jogaikat, de nem jártak sikerrel.

A bíróság döntésében kiemelte, hogy a szabályozás nem magát a vágást, mindössze a rituálé egy elemét érinti, így nem avatkozik be a vallásos gyakorlatba.