Szökik a rendőrség elől a román herceg

2020 december 18., péntek 14:10

Keresi a román rendőrség Pál herceget, II. Károly román király unokáját, akit több mint három év börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy korrupciós ügyben. A "királyi farm" ügyként elhíresült korrupciós perben a bíróság december 17-én hozott döntést, amikor viszont a rendőrök másnap, pénteken elmentek Pál rezidenciájára, hogy elvigyék a börtönbe, de csak a feleségét találták otthon, aki szerint a férje Portugáliában van.

A korrupciós ügy, amelyben a 78 éves Paul-Philippe Hohenzollernt, azaz Pál herceget elítélték, még 2006-ban indult, amikor Pál eladta a román királyi birtok egy 28 hektáros részét és 47 hektárnyi erdőt Beny Steinmetz üzletembernek. Csakhogy az ügyészség szerint Pálnak nem volt joga ahhoz, hogy a királyi birtokot eladja, ugyanis a bíróság csak 2012-ben ismerte el őt II. Károly király örököseként.

A bíróság az ügyben 7 év börtönre ítélte amúgy gyémánt-bizniszből meggazdagodó Steinmetz-et (akinek Svájcban is van egy korrupciós ügye, a vádak szerint ugyanis 10 millió dollár kenőpénzt fizetett a guineai elnök feleségének, bányászati jogokért cserébe) Remus Truica, Adrian Nastase korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke pedig 5 évet kapott, akinek állítólag kulcsszerepe volt a királyi birtok átjátszásában. A trió a bíróság szerint 145 millió eurós kárt okozott.

Pál herceg Párizsban született, a román királyi család egy furcsa oldalágában. Nagyanyja ugyanis Zizi Lambrino volt, aki alig egy évig volt Hohenzollern Károly koronaherceg, a későbbi II. Károly király felesége. A házasságot ugyanis fel kellett bontani, mert Lambrino nem volt elég magas rangú, ráadásul Ferdinánd román király nem egyezett bele a házasságba. De így is született egy fiuk, Carol Lambrino, Pál herceg édesapja. Károly király pedig később elvett egy dán és görög hercegnőt, Helénát, az ő közös gyermekük lett aztán I. Mihály, az utolsó román király. (Romania-insider.com)