Történelmi: az Egyesült Államok kormányának először lehet őslakos tagja

Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőt jelölte leendő kormánya belügyminiszterének Joe Biden, közölte csütörtökön a megválasztott amerikai elnök átmeneti stábja - írja a BBC.

Ha Haaland kinevezését jóváhagyja a szenátus, azzal az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó képviselő lehet az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.

Haaland 2018-ban jutott be az amerikai kongresszusba, jelenleg a képviselőházban a természeti erőforrások bizottságának alelnökeként dolgozik, és Biden-stáb bemutatása szerint „készen áll arra, hogy az első naptól védelmezze környezetünket, és harcoljon egy tiszta energiákat használó jövőért”.

Az amerikai államszervezetben a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, vagy a energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáról. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió indián származású lakosával kapcsolatos ügyekre.

Biden elnökválasztási kampányában azt ígérte, hogy leendő kormányát az amerikai társadalom sokszínűségére tekintettel építi majd fel, Haaland jelölése is ezt az ígéretét tükrözi.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.