Történelmi: az Egyesült Államok kormányának először lehet őslakos tagja

külföld
2020 december 18., 05:38

Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőt jelölte leendő kormánya belügyminiszterének Joe Biden, közölte csütörtökön a megválasztott amerikai elnök átmeneti stábja - írja a BBC.

Ha Haaland kinevezését jóváhagyja a szenátus, azzal az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó képviselő lehet az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.

Haaland 2018-ban jutott be az amerikai kongresszusba, jelenleg a képviselőházban a természeti erőforrások bizottságának alelnökeként dolgozik, és Biden-stáb bemutatása szerint „készen áll arra, hogy az első naptól védelmezze környezetünket, és harcoljon egy tiszta energiákat használó jövőért”.

Az amerikai államszervezetben a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, vagy a energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáról. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió indián származású lakosával kapcsolatos ügyekre.

Biden elnökválasztási kampányában azt ígérte, hogy leendő kormányát az amerikai társadalom sokszínűségére tekintettel építi majd fel, Haaland jelölése is ezt az ígéretét tükrözi.