Ugrott a karácsony sok angolnak: kijárási tilalmat rendelnek el holnaptól Londonra és Délkelet-Angliára

Egészségügy
2020 december 19., 18:02

Holnaptól, vasárnaptól december 30-ig a négyfokozatú skálán a legszigorúbb, négyes szintű korlátozások lépnek életben Londonban és Délkelet-Angliában - jelentette be az a Boris Johnson miniszterelnök, aki három napja még arról beszélt, hogy már túl késő szigorítani Karácsonyra.

A négyes szint nagyjából a kontinens több országában elrendelt teljes kijárási tilalomnak felel meg, amikor a lakosok néhány okot kivéve egész nap nem hagyhatják el az otthonukat, az élelmiszerboltok és a patikák kivételével minden üzlet bezár, az emberek lehetőség szerint otthonról dolgoznak, csak otthon alhatnak és nyilvános helyen csak egyetlen másik háztartás egy tagjával találkozhatnak. A négyes fokozatú zónát sem elhagyni, sem oda beutazni nem szabad.

Boris Johnson a tájékoztatóján arról beszélt, hogy a váratlanul bejelentett szigorításokra azért van szükség, mert az utóbbi pár napban kiderült, hogy az új koronavírus-mutáció egyrészt sokkal fertőzőbb a korábbiaknál, másrészt a londoni és dél-keleti fertőzöttek egyre nagyobb százaléka kapja el ezt. Londonban például az új fertőzések közel kétharmada ilyen már.

Johnson bejelentései nem egész Nagy-Britanniára, hanem Anglia legsűrűbben lakott részeire vonatkoztak, de vele nagyjából egyidőben a szigetország más részeiből is hasonló szigorításokat jelentettek be.

Skóciában december 26-tól vezetik be a négyes fokozatot, de addig is szigorú utazási tilalmat rendelnek el Skócia és Anglia között.

Walesben vasárnaptól vezetnek be szigorításokat, amiket csak karácsony napjára oldanak fel.

A következő órák kérdése csupán, hogy mikor indulnak meg tömegek Londonból és Délkelet-Angliából karácsonyozni.

(via BBC és Guardian)