Döbbenet: a gazdagoknak adott adókedvezmények csak a gazdagoknak előnyösek

A szélsőbaloldali elhajlással nehezen vádolható Bloomberg számolt be arról a kutatásról, mely szerint a gazdag embereknek adott adókedvezmények csak arra jók, hogy növeljék az egyenlőtlenségeket, és a gazdagokon kívül senki más nem látja hasznát. A gazdasági lap szerint a kutatás eredménye is egy újabb érv amellett, hogy a fejlett országokban a gazdagok vállaljanak nagyobb terheket a járvány okozta válság enyhítésében. 

A hivatkozott kutatás David Hope (London School of Economics) és Julian Limberg (King’s College London) munkája, melyben ötven évnyi tapasztalatot összefogva írtak arról, hogy a gazdagoknak kínált adócsökkentés jellemzően csak azoknak volt előnyös, akiket e intézkedések direkten céloztak, és nem látni nyomát annak, hogy e lépések következtében több munkahely jött volna létre vagy nőtt volna a gazdaság egésze. 

A kapcsolódó híres mém

Hope a lapnak adott interjúban elmondta, hogy a döntéshozóknak nem kéne attól tartaniuk, hogy ha jobban megadóztatják a gazdagokat, hogy ebből fedezzék a járvány gazdasági következményeit, akkor az majd árt a gazdaságnak. Mint a Bloomberg megjegyzi, ezek az eredmények biztatóak lehetnek a brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak számára, mivel az országban éppen ilyen lépésekben gondolkodnak. 

A kutatás szerzői 18 OECD-országban vizsgálták meg, hogy milyen következményei voltak annak, hogy a gazdagokra kivetett adók csökkentésének az elmúlt 50 évben. És azt találták, hogy a társadalmak leggazdagabb 1 százalékait célzó adókedvezmények révén jelentősen nőtt a vagyonuk, ugyanakkor nem lehetett egyéb, a társadalom egészébe továbbhullámzó hatást felfedezni az ilyen intézkedések után. 

Hope szerint az eredményeik alapján azt látni, hogy ezek az intézkedések nem csurognak le a társadalom egészébe, szemben azzal, ahogy a hasonló adókedvezmények támogatói állítják. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.