Újabb 80 gyereket raboltak el Nigériában, a rendőrség tűzharccal szabadította ki a foglyokat

2020 december 20., vasárnap 15:01

Újabb gyerekrablási kísérletet akadályozott meg a hét végén a nigériai rendőrség.

80 diákot raboltak el szombat este az észak-nigériai Katsina államban, amikor egy vallási eseményről tartottak hazafelé. A fegyveresek egy faluból 12 marhát is elraboltak.

Gambo Isah, Katsina állam szóvivője elmondta: telefonon riasztották őket, és közölték, hogy a gyerekeket egy Mahuta falubeli iszlám iskolából hurcolták el. Az emberrablókkal folytatott tűzharc közben sikerült kiszabadítani a diákokat, és négy másik embert, akiket korábban raboltak el.

Az elkövetők után folytatják a nyomozást, egyelőre nem tudni, kik voltak az emberrablók.

Az incidens egy héttel azután történt, hogy a Boko Haram iszlamista terrorszervezet közel 350 iskolás fiút rabolt el egy Katsina állambeli középiskolából. A fegyveres támadók múlt hét péntek éjszaka hatoltak be Kankara városának bentlakásos középiskolájába, és elhurcoltak magukkal több száz diákot. Az elmúlt években ez volt a legnagyobb ilyen incidens a térségben.

A biztonsági erőknek csütörtökön sikerült kiszabadítaniuk mind a 344 fiút, akiket az elrablóik a szomszédos Zamfara állam egyik erdőségében tartottak fogva.

A szülők üdvözlik a kiszabadított gyerekeiket Kankarában 2020. december 18-án. Fotó: Kola Sulaimon/AFP

Muhammadu Buhari államfő a kankarai támadás miatt fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el az ország minden iskolájában.

A dzsihadista Boko Haram célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria muszlim többségű északi részén. De a szervezet Katsinától több 100 km-re keletre, a Csád-tó környékén tevékenykedik. Az emberrablást ezért kezdetben más fegyveres csoportoknak tulajdonították, amik terrorizálják a helyi lakosságot, általában váltságdíjat követelve a túszul ejtett emberek szabadon bocsátásért. (BBC, MTI)