A szlovák tisztifőorvos szerint sok kórház az összeomlás szélén van

járvány
2020 december 21., 19:08

Ján Mikas szlovák tisztifőorvos nyílt levelet tett közzé hétfőn, ezt foglalta össze az Új Szó. Mint fogalmazott, a kórházak ezekben a napokban vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve a járványhelyzet egész ideje alatt, és a kilátások nem jók. Sok kórház már most az összeomlás szélére sodródott .

„Teljes szívemből azt kívánnám, hogy lazíthassunk a jelenlegi intézkedéseken, vagy a mindenütt jelenlévő előírásokon és tiltásokon, melyeket azzal az őszinte igyekezettel vezettünk be, hogy megvédjük Önöket a terjedő Covid-19 betegség tragikus következményeitől” – írta levelében Mikas, aki azonban kitért arra, hogy a helyzet nem teszi lehetővé ezt a luxust.

Mint fogalmazott, ha a következő napokban egyetlen új eset sem lenne, a kórházi dolgozók ezt még hetekig nem éreznék meg. Kitért arra is, hogy az egészségügyi dolgozók és az epidemiológusok végtelen áldozatvállalása, kimerültsége, frusztrációja, nem egyszer kétségbeesése és dühe ugyanakkor valós dolog, ezért arra kérte az embereket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy meg legyenek teremtve az életmentés körülményei.

A tisztifőorvos szerint az embereknek meg kell békélniük azzal, hogy az idei karácsonyi ünnepek szerényebbek lesznek: „Nem a kijárási tilalom miatt, nem a rendeletekbe foglalt intézkedések miatt, nem a határ menti területek és a vendéglátók ellenőrzése miatt, de még a szankciók miatt sem. Hanem azért, mert fontosak számunkra a hozzátartozóink, illetve azok a közösségek, amelyekben szívesen töltjük a szabadidőnket- ”

Majd így folytatta: „Mérlegeljük minden egyes utunkat. Bármiféle túlzás nélkül tegyük fel a kérdést: létfontosságú dologról van szó?” Elmondta, hogy az embereknek nem lenne szabad elhagyniuk az otthonukat, és olyanokkal találkozniuk, akik kívül esnek a kialakított kis csoportjukon.