Kitört egy vulkán Hawaiin

Kitört Hawaiin a Kilauea vulkán, jelentette hétfőn az amerikai földtani intézet.

A Hawai'i-szigeten, a Hawaii Vulkán Nemzeti Parkban fekvő tűzhányó vasárnap éjjel lett ismét aktív. A kitörés kezdetét a Halema'uma'u kráterben észlelték a szakemberek.

Egy órával azután, hogy a vulkán elkezdett kitörni egy 4,4-es erősségű földrengést is érzékeltek, amiről csak 500 helyi bejelentés érkezett, de a rengés nem volt akkora mértékű, hogy emberekben vagy épületekben tegyen kárt.

A kép egy korábbi kitörés során készült.Fotó: BOURSEILLER Philippe / Hemis.fr/hemis.fr via AFP

A hawaii meteorológiai intézet viszont figyelmeztetést adott ki, mert a hamu irritálhatja a bőrt és a légutakat.

A Kilauea vulkán utoljára 2018-ban robbant ki, több mint 700 házat tönkretéve, és annyi lávát szórt ki, hogy 320 ezer olimpiai méretű úszómedencét is meg lehetett volna vele tölteni. A láva négy hónap alatt folyt le, és egyes területeken akár 24 méter vastag lerakódás is maradt utána. (MTI, Guardian

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.