Terrorpropaganda vádjával 22 év börtönre ítéltek egy kurdbarát képviselőnőt Törökországban

külföld
2020 december 21., 15:13

Fegyveres terrorszervezetben viselt tagság és terrorpropaganda miatt 22 év 3 hónap börtönre ítélte hétfőn nem jogerősen a törökországi Diyarbakir város bírósága Leyla Güvent, a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) volt képviselőnőjét - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Miután Güven szabadlábon tartózkodik, a törvényszék elfogatóparancsot is kiadott ellene.

Leyla Güven 2019-ben
photo_camera Leyla Güven 2019-ben Fotó: STR/AFP

A török vezetés által nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánította a HDP-t, amelyet a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) "politikai kirakataként" kezel. A HDP tagadja a vádakat.

Az Anadolu beszámolója szerint Güvennel szemben ezúttal a "terrorizmust pártoló nyilvános beszédei", valamint a török hadseregnek az északnyugat-szíriai Afrín körzetet ellenőrző kurd fegyveresek ellen folytatott 2018-as hadműveletével kapcsolatos kijelentései, internetes bejegyzései miatt folyt eljárás.

Güvent idén június 4-én fosztották meg képviselői mandátumától, azt követően, hogy korábban egy másik perben fegyveres terrorszervezetben viselt tagságért 6 év 3 hónap szabadságvesztéssel sújtották. A parlamenti képviselők mentelmi jogát még 2016 első felében törölték el Törökországban.

A HDP vezetői, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen a 2016. júliusi puccskísérlet utáni tisztogatások keretében indult fokozott hatósági fellépés. A párt számos tagját letartóztatták. A legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

Leyla Güven 2018 novemberében éhségsztrájkba kezdett a börtönben, hogy így tiltakozzon Abdullah Öcalan egykori PKK-vezér teljesen elszigetelt fogvatartási körülményei miatt. Tettét Öcalan hívei egyre szélesebb körben követték. Güvent 2019 januárjában egészségi állapotára hivatkozva szabadlábra helyezték, de folytatta az éhségsztrájkot. Végül, miután 2019 májusában Öcalan csaknem nyolc év elteltével ismét találkozhatott ügyvédeivel, felhívására hívei felhagytak az éhségsztrájkkal. (MTI,