Szívmasszázst adott a kiselefántnak a thai mentős, túlélte

Egészségügy
2020 december 22., 08:55

Szabadságon volt és a kelet-thaiföldi Chanthaburi tartományban utazgatott Mana Srivate thai mentőtiszt, amikor egy gázolásos baleset miatt hirtelen szolgálatba kellett helyeznie magát: egy motoros egy, az úton átkelő elefántcsorda legfiatalabb tagjával, egy csecsemő elefánttal csattant össze.

Míg kollégái a baleset ember résztvevőjét ápolták, Srivaténak a kiselefánt jutott. Akinek nem volt pulzusa, így Srivate - aki az eset után azt mondta, hogy egyszerűen működésbe lépett benne az életmentő ösztön - az emberi szív elhelyezkedése és egy neten látott videó alapján betájolta, hogy hol lehet az elefántkölyök szíve, majd kétkezes szívmasszázst adott neki.

link Forrás

Mint később elmesélte, 26 éves pályafutása során több tucatszor alkalmazott szívmasszázst, de eddig minden esetben embereken.

Az állat 10 perc után megmozdult, majd magához tért, amitől Srivate majdnem elsírta magát, bár, mint mondta, végig ideges volt, mert az elefánt anyja és rokonai végig ott trombitáltak az útmenti növényzetből.

Miután magához tért, a kiselefánt ápolását egy másik helyen folytatták, de ott hamar kiderült, hogy egyébként nincsenek súlyos sérülései, ezért visszavitték a baleset helyszínére. Itt trombitált egyet, mire azonnal megjelent érte az aggódó anyja.

De nem itt a poénok vége: Srivate elárulta, hogy bár pályafutása során több tucatszor próbálkozott szívmasszázzsal, az elefánt volt az első, akit meg is tudott menteni vele.

(via Guardian)