Szlávik: Szerencsés esetben nyáron fellélegezhetünk

Egészségügy
2020 december 22., 21:57

Bízzanak a védőoltásokban, mert az európai és a magyar hatóságok által engedélyezett vakcinák biztosan hatékonyak lesznek – kérte a lakosságot a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Szlávik János azt mondta: nem zárható ki, hogy a koronavírus még jövőre is egész évben is velünk marad. „Szerencsés esetben nyáron fellélegezhetünk”, de ősszel még szankciókra lehet szükség, hogy ne alakuljanak ki kisebb járványok. Egyes vélemények szerint a koronavírus a következő években és évtizedekben is velünk marad, de remélhetőleg nem tud már az ideihez hasonló súlyos eseteket és halálozásokat okozni, mert több hatékony védőoltás áll majd rendelkezésre.

Szlávik János sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban 2020. február 4-én.
photo_camera Szlávik János sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban február 4-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Kérdésre válaszolva Szlávik János azt mondta: ő azt a vakcinát választaná, amely legelőször itt lesz. Ugyanis nap mint nap halnak meg emberek és kerülnek kórházba, intenzív osztályra a koronavírus-fertőzés következtében. Ezt pedig a védőoltással meg lehet akadályozni.

A szakembert kérdezték a Nagy-Britanniában terjedő mutálódott vírusról is. Szlávik János azt mondta: az biztos, hogy a vírus terjedési sebessége megsokszorozódott. Dél-Angliában 4-5-szörös sebességgel terjed a fertőzés, elsősorban a 60 évesnél fiatalabbak körében. Azt viszont, hogy súlyosabb-e, illetve hogy a leendő védőoltásokkal szemben rezisztens lenne, még vizsgálják – közölte a főorvos. (MTI)