Az oktatási jogok biztosa szerint "ami tavasszal történt, az nem digitális oktatás volt, sokkal inkább egy digitális dzsungelharc"

oktatás
2020 december 23., 08:44

Miután digitális munkarendre állt át a teljes magyar oktatás, teljesen új jellegű panaszokkal keresték fel hivatalát, mondta az oktatási jogok biztosa a Népszavának. Aáry-Tamás Lajos szerint mindenkit felkészületlenül ért a helyzet, tavasszal hetekig káoszban fuldokoltak az iskolák a hirtelen elrendelt távtanítás miatt.

„Az első időszakban leginkább a káosz miatt hívtak bennünket. A közoktatásban azt lehetett látni, hogy keresik, de nem mindig találják azokat a digitális felületeket, ahol egy iskola egységesen tudná működtetni a távoktatást. Gyakorlatilag tanáronként változott a platformok jellege, ami a diákok és a szülők számára is szinte követhetetlen volt,”

mondta. A probléma esetek közül a Facebookot említette: hiába gondolta úgy sok tanár, hogy a diákok többsége fent van az oldalon és ott hoz létre osztálycsoportokat, 12 év alatt elvben nem lehet regisztrálni. Aáry-Tamás hozzátette:

„Az igazság az, hogy a digitális oktatásra az akkori körülmények között nem lehetett felkészülni. Azok a pedagógusok, akik mindenféle képzéseken részt vettek, azt tanulták, hogy a digitális technológiák hogyan segíthetik az iskolai oktatást. De az, hogy mindenki otthon van, teljesen más tészta. Ami tavasszal történt, az nem digitális oktatás volt, sokkal inkább egy digitális dzsungelharc, túlélés.”

Arra a kérdésre, hogy történt vagy történhetett-e olyan, hogy valakinek azért kell évet ismételni, mert nem voltak eszközei és nagyon lemaradt, a biztos azt válaszolta, hogy tapasztalata szerint ilyen nem volt. Az általános bukási arány jóval alacsonyabb volt 2020 végén, mint korábban, mondta.

Kiemelt videóink