Családok százai perlik az olasz miniszterelnököt a hanyag járványkezelés miatt

járvány
2020 december 23., 06:18

Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt, Roberto Speranza egészségügyi minisztert és Attilio Fontanát, Lombardia kormányzóját is perbe fogták, mert nem hoztak megfelelő intézkedéseket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az eljárásban 500 család vesz részt, mindnyájan áldozatok rokonai.

A Guardian szerint a konkrét vádak közt szerepel, hogy bár február 23-án több fertőzöttet találtak egy bergamói kórházban, néhány óra elteltével újranyitották az intézményt. A szakértők javaslata ellenére késve zárták le Alzano Lombrado és a közeli Nembro városát.

Hivatkoznak arra is, hogy nem állt rendelkezésre frissített, országos, letesztelt pandémiás terv, amit így a helyi hatóságok sem tudtak a saját térségükre szabni. A családok fejenként 259 ezer eurós, vagyis közel százmillió forintos kompenzációt szeretnének.

photo_camera A „Noi Denunceremo” csoport néhány tagja egy korábbi tiltakozáson Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Consuelo Locati, a csoport ügyvédje szerint az állampolgárok azzal bízták meg az államot és a regionális kormányt, hogy óvják meg őket, amire képtelenek voltak. Locati szintén a járvány miatt vesztette el az édesapját. Azt mondta, nem a pénzbeli kártérítésen van a hangsúly, hanem a hatóságok felelősségvállalásán.

A családokat összefogó „Noi Denunceremo” csoport vezetője, Luca Fusco szerint a perrel politikai céljaik vannak: világosan megmutatnák, hol a határ, mi az, ami elfogadható és mi az, ami már nem.

„Ez az ajándékunk azoknak, akik nem végezték el a feladatukat. Karácsonykor 70 ezer szék marad üresen Olaszországban. Biztosak vagyunk benne, hogy megfelelő felkészüléssel, amire az EU és a WHO is többször figyelmeztetett, alacsonyabb lenne ez a szám.”