Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

Családok százai perlik az olasz miniszterelnököt a hanyag járványkezelés miatt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt, Roberto Speranza egészségügyi minisztert és Attilio Fontanát, Lombardia kormányzóját is perbe fogták, mert nem hoztak megfelelő intézkedéseket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az eljárásban 500 család vesz részt, mindnyájan áldozatok rokonai. 

A Guardian szerint a konkrét vádak közt szerepel, hogy bár február 23-án több fertőzöttet találtak egy bergamói kórházban, néhány óra elteltével újranyitották az intézményt. A szakértők javaslata ellenére késve zárták le Alzano Lombrado és a közeli Nembro városát. 

Hivatkoznak arra is, hogy nem állt rendelkezésre frissített, országos, letesztelt pandémiás terv, amit így a helyi hatóságok sem tudtak a saját térségükre szabni. A családok fejenként 259 ezer eurós, vagyis közel százmillió forintos kompenzációt szeretnének.

A „Noi Denunceremo” csoport néhány tagja egy korábbi tiltakozáson Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Consuelo Locati, a csoport ügyvédje szerint az állampolgárok azzal bízták meg az államot és a regionális kormányt, hogy óvják meg őket, amire képtelenek voltak. Locati szintén a járvány miatt vesztette el az édesapját. Azt mondta, nem a pénzbeli kártérítésen van a hangsúly, hanem a hatóságok felelősségvállalásán.

A családokat összefogó „Noi Denunceremo” csoport vezetője, Luca Fusco szerint a perrel politikai céljaik vannak: világosan megmutatnák, hol a határ, mi az, ami elfogadható és mi az, ami már nem.

„Ez az ajándékunk azoknak, akik nem végezték el a feladatukat. Karácsonykor 70 ezer szék marad üresen Olaszországban. Biztosak vagyunk benne, hogy megfelelő felkészüléssel, amire az EU és a WHO is többször figyelmeztetett, alacsonyabb lenne ez a szám.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.