Franciaország negatív teszttel engedi be a brit határnál veszteglő kamionosokat

járvány
2020 december 23., 07:06

Katonák részvételével tesztelik a Nagy-Britanniában veszteglő kamionosokat, hogy mielőbb átléphessék a francia határt, írja a BBC.

Vasárnap óta több ezren várakoznak, mivel Franciaország általános beutazási tilalomról döntött a koronavírus Angliában felfedezett, új variánsa miatt. Szerdára sikerült megállapodni a lazításról, így beengedik a Nagy-Britanniában tartózkodó francia állampolgárokat, a Franciaországban élő briteket és a kamionosokat, de csak ha három napnál nem régebbi negatív gyorstesztet tudnak felmutatni. Még nem dőlt el, mi lesz azokkal, akiknél azonosítják az új variánst.

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Hollandia szintén negatív teszttel engedi be a Nagy-Britanniából érkezőket, de sokan valószínűleg így sem tudnak hazautazni karácsonyra. Ötven másik ország, köztük Magyarország továbbra is érvényben tartja a beutazási tilalmat Nagy-Britanniával szemben.

Kedden az Európai Bizottság a korlátozások feloldását javasolta, részben az élelmiszer-ellátás biztosítása érdekében. Naponta nagyjából tízezer kamion halad át a kontinenst Nagy-Britanniával összekötő Csalagúton, a brit szupermarketek pedig figyelmeztették is a vásárlóikat, hogy a következő időszakban hiány lehet salátából és citrusfélékből.