Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Franciaország negatív teszttel engedi be a brit határnál veszteglő kamionosokat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Katonák részvételével tesztelik a Nagy-Britanniában veszteglő kamionosokat, hogy mielőbb átléphessék a francia határt, írja a BBC.

Vasárnap óta több ezren várakoznak, mivel Franciaország általános beutazási tilalomról döntött a koronavírus Angliában felfedezett, új variánsa miatt. Szerdára sikerült megállapodni a lazításról, így beengedik a Nagy-Britanniában tartózkodó francia állampolgárokat, a Franciaországban élő briteket és a kamionosokat, de csak ha három napnál nem régebbi negatív gyorstesztet tudnak felmutatni. Még nem dőlt el, mi lesz azokkal, akiknél azonosítják az új variánst. 

Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Hollandia szintén negatív teszttel engedi be a Nagy-Britanniából érkezőket, de sokan valószínűleg így sem tudnak hazautazni karácsonyra. Ötven másik ország, köztük Magyarország továbbra is érvényben tartja a beutazási tilalmat Nagy-Britanniával szemben. 

Kedden az Európai Bizottság a korlátozások feloldását javasolta, részben az élelmiszer-ellátás biztosítása érdekében. Naponta nagyjából tízezer kamion halad át a kontinenst Nagy-Britanniával összekötő Csalagúton, a brit szupermarketek pedig figyelmeztették is a vásárlóikat, hogy a következő időszakban hiány lehet salátából és citrusfélékből.