Megduplázódott 2010 óta az államtitkárok és helyetteseik száma

POLITIKA
2020 december 23., 07:26

Hiába hirdetett több bürokráciacsökkentő-programot is az elmúlt években az Orbán-kormány, megállíthatatlanul nő az állami vezetők száma, írja a Blikk. A lap gyűjtése szerint

míg 2010-ben 42 államtitkár és 54 helyettes államtitkár, most 78 államtitkár és 122 helyettes államtitkár dolgozik a kormányzatban.

A legtöbb kinevezés a Miniszterelnökségen történt, miniszteri biztosokkal együtt 41 fontos ember dolgozik a minisztériumnak. Szoros versenyben, mindössze eggyel kevesebb fontos emberrel maradt le az innovációs minisztérium. Igaz, Palkovics László tartja a helyettes államtitkárok jelenlegi országos rekordját: 21 kinevezettel. A Blikk megkeresésére a számokat a Miniszterelnökség azzal kommentálta, hogy

„a kormány célja továbbra is a kisebb bürokrácia, kevesebb, de anyagilag jobban megbecsült kormánytisztviselőkkel, csak annyian dolgozzanak az államnak amennyi feltétlenül szükséges.”

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint viszont semmi sem indokolja a vezetők számának növekedését. Boros Péterné szerint a a létszámemelkedéshez nem társult semmilyen feladatnövekedés.