A németek kétharmada beoltatná magát

járvány
2020 december 25., 10:53

A YouGov közvélemény-kutató társaság felmérése szerint a német lakosság 32 százaléka a lehető leggyorsabban beadatná magának az oltást, további 33 százalék pedig szintén oltáspárti, de várna a vakcina beadatásával, hogy kiderüljenek az esetleges mellékhatások. A koronavírus elleni oltást csupán a lakosság 19 százaléka utasítja el, a fennmaradó 16 százalék pedig még nem határozta el magát.

Az oltási hajlandóság az életkorral emelkedik: a 18-24 éves korosztályban 54 százalék, az 55 éven felüliek körében 71 százalék adatná be magának a vakcinát.

A felmérésben azt is nézték, ki milyen pártra szavaz, így derült ki az a nem meglepő adat, hogy a járvánnyal szembeni védekezés bírálatára tüntetéseket szervezőkhöz közel álló Alternatíva Németországnak (AfD) szavazóbázisában a legalacsonyabb – 51 százalékos – az oltási hajlandóság. A legnagyobb arányban, 82 százalékban a Zöldek szavazói oltatnának.

A YouGov felmérése azt is kimutatta, hogy a németek nagy többsége ugyan nyitott az oltás iránt, de tart a lehetséges mellékhatásoktól. A felnőtt lakosságra reprezentatív kutatásban a válaszadók 57 százaléka számolt be aggodalmakról, míg egyharmaduk egyáltalán nem fél az oltástól.

A felmérésben december 21. és 23. között összesen 2035 embert kérdeztek meg.

Magyarországon az oltási hajlandóság egyelőre kifejezetten alacsony, itthon a lakosság kétharmada nem kér a vakcinából.

(dpa)