Kóbor csüngőhasú malacok ezrei lepték el Puerto Rico utcáit

ÁLLAT
2020 december 25., 6:47

Szürreális, de egészségügyi vészhelyzetet kellett hirdetni az Egyesült Államokhoz tartozó szigeten, annyira elszaporodtak az alapvetően kedvtelésből tartott vietnami csüngőhasú sertések - írja az NBC.

Több ezren kószálnak az utcákon, megeszik a termést, felborítják a kukákat, mindenhol otthagyják ürüléküket, és közben szinte megállíthatatlanul szaporodnak. A vietnami csüngőhasú malacok egy időben nagyon népszerű háziállatok voltak, főleg miután George Clooney beszélt róla, hogy maga is tart egyet - az állat egyébként 18 évig élt vele. De ahogy az lenni szokott, sokan megszabadultak a hirtelen felindulásból beszerzett malacoktól, amik aztán a szabadban szaporodtak tovább. De annyira, hogy a hatóságok kénytelenek voltak egészségügyi vészhelyzetet hirdetni.

A déli államokból érkező csapatok négy nap alatt 500 malactól szabadították meg a szigetet tavaly augusztusban, de ez is kevés volt a helyzet rendezéséhez. Ráadásul a sertések le sem vághatóak - pontosabban levághatók, de emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mert nagyon sok betegséget terjesztenek.

photo_camera Az Oliver névre hallgató vietnami csüngőhasú malac fülét vakargatja Heather Gordon állatgondozó 2004 júliusában New Yorkban. Fotó: STAN HONDA/AFP

A probléma öt évvel ezelőtt kezdődött, a helybéliek ekkor pörögtek rá a malacokra, csak épp nem tudták, hogy azok nem maradnak olyan kicsik, mint a képeken, hanem akár több mint egy mázsásak is lehetnek felnőtt korukra. A sertések száma azután is növekedett, hogy 2017-ben lecsapott Puerto Ricóra a Maria hurrikán - a vihar miatt sok állat szabadult ki, de voltak, amiket maguk a gazdáik engedtek szabadon.

Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de úgy becsülik, csüngőhasú malacok ezrei kóborolhatnak Puerto Ricóban. A szigeten 78 kerület van, és 67-ből jelezték már, hogy náluk is problémát jelentenek a kóbor állatok.