Kóbor csüngőhasú malacok ezrei lepték el Puerto Rico utcáit

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Szürreális, de egészségügyi vészhelyzetet kellett hirdetni az Egyesült Államokhoz tartozó szigeten, annyira elszaporodtak az alapvetően kedvtelésből tartott vietnami csüngőhasú sertések - írja az NBC.

Több ezren kószálnak az utcákon, megeszik a termést, felborítják a kukákat, mindenhol otthagyják ürüléküket, és közben szinte megállíthatatlanul szaporodnak.  A vietnami csüngőhasú malacok egy időben nagyon népszerű háziállatok voltak, főleg miután George Clooney beszélt róla, hogy maga is tart egyet - az állat egyébként 18 évig élt vele. De ahogy az lenni szokott, sokan megszabadultak a hirtelen felindulásból beszerzett malacoktól, amik aztán a szabadban szaporodtak tovább. De annyira, hogy a hatóságok kénytelenek voltak egészségügyi vészhelyzetet hirdetni. 

A déli államokból érkező csapatok négy nap alatt 500 malactól szabadították meg a szigetet tavaly augusztusban, de ez is kevés volt a helyzet rendezéséhez. Ráadásul a sertések le sem vághatóak -  pontosabban levághatók, de emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mert nagyon sok betegséget terjesztenek. 

Az Oliver névre hallgató vietnami csüngőhasú malac fülét vakargatja Heather Gordon állatgondozó 2004 júliusában New Yorkban.Fotó: STAN HONDA/AFP

A probléma öt évvel ezelőtt kezdődött, a helybéliek ekkor pörögtek rá a malacokra, csak épp nem tudták, hogy azok nem maradnak olyan kicsik, mint a képeken, hanem akár több mint egy mázsásak is lehetnek felnőtt korukra. A sertések száma azután is növekedett, hogy 2017-ben lecsapott Puerto Ricóra a Maria hurrikán - a vihar miatt sok állat szabadult ki, de voltak, amiket maguk a gazdáik engedtek szabadon.

Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de úgy becsülik, csüngőhasú malacok ezrei kóborolhatnak Puerto Ricóban. A szigeten 78 kerület van, és 67-ből jelezték már, hogy náluk is problémát jelentenek a kóbor állatok.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!