Kóbor csüngőhasú malacok ezrei lepték el Puerto Rico utcáit

Szürreális, de egészségügyi vészhelyzetet kellett hirdetni az Egyesült Államokhoz tartozó szigeten, annyira elszaporodtak az alapvetően kedvtelésből tartott vietnami csüngőhasú sertések - írja az NBC.

Több ezren kószálnak az utcákon, megeszik a termést, felborítják a kukákat, mindenhol otthagyják ürüléküket, és közben szinte megállíthatatlanul szaporodnak.  A vietnami csüngőhasú malacok egy időben nagyon népszerű háziállatok voltak, főleg miután George Clooney beszélt róla, hogy maga is tart egyet - az állat egyébként 18 évig élt vele. De ahogy az lenni szokott, sokan megszabadultak a hirtelen felindulásból beszerzett malacoktól, amik aztán a szabadban szaporodtak tovább. De annyira, hogy a hatóságok kénytelenek voltak egészségügyi vészhelyzetet hirdetni. 

A déli államokból érkező csapatok négy nap alatt 500 malactól szabadították meg a szigetet tavaly augusztusban, de ez is kevés volt a helyzet rendezéséhez. Ráadásul a sertések le sem vághatóak -  pontosabban levághatók, de emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mert nagyon sok betegséget terjesztenek. 

Az Oliver névre hallgató vietnami csüngőhasú malac fülét vakargatja Heather Gordon állatgondozó 2004 júliusában New Yorkban.Fotó: STAN HONDA/AFP

A probléma öt évvel ezelőtt kezdődött, a helybéliek ekkor pörögtek rá a malacokra, csak épp nem tudták, hogy azok nem maradnak olyan kicsik, mint a képeken, hanem akár több mint egy mázsásak is lehetnek felnőtt korukra. A sertések száma azután is növekedett, hogy 2017-ben lecsapott Puerto Ricóra a Maria hurrikán - a vihar miatt sok állat szabadult ki, de voltak, amiket maguk a gazdáik engedtek szabadon.

Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de úgy becsülik, csüngőhasú malacok ezrei kóborolhatnak Puerto Ricóban. A szigeten 78 kerület van, és 67-ből jelezték már, hogy náluk is problémát jelentenek a kóbor állatok.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.