Egyre több európai országban fedezik fel a koronavírus új, fertőzőbb variánsát

Több 444 videó?
Szeretném
Heathrow is üzemen kívül a koronavírus Nagy-Britanniából terjedő, még fertőzőbb variánsa miattFotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Svédországban, Spanyolországban  és Olaszországban is azonosították a koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett új változatát - adta hírül szombat este a Reuters és az AFP hírügynökségekre való hivatkozással az MTI.  

A Svéd Egészségügyi Hivatal szombaton bejelentette, hogy a skandináv országban is azonosították a koronavírus új változatát. Egy Nagy-Britanniából Södermanland megyébe érkező állampolgár megbetegedett, és pozitív lett a vírustesztje. A beteget elkülönítették, rajta kívül egyelőre nem találtak új betegeket. 

 A Nagy-Britanniában felfedezett új variánsra való tekintettel Svédország - a legtöbb európai országhoz hasonlóan - decemberben beutazási korlátozásokat rendelt el a szigetországból érkezők részére.  

A Madridi Autonóm Közösségben négy személynél azonosították a brit variánst, három másik személy pedig gyanús. Utóbbiak esetében még folyik a vírus genomjának szekvenálása - közölte a régió Közegészségügyi Igazgatósága. A fertőzöttek mind Nagy-Britanniából tértek haza.
 
A madridi fertőzötteken kívül Franciaországban, Hollandiában és Dániában is azonosították már a Nagy-Britanniában fertőző új variánst. Olaszországban már tíz ember tesztje lett pozitív. 

Az új brit variánsról december 14-én adott először tájékoztatást Matthews Hancock brit egészségügyi miniszter. A kutatók szerint a Délkelet-Angliában nagy sebességgel terjedő mutáció akár 70 százalékkal is fertőzőtbb lehet az eddig ismert koronavírusnál. Arra, hogy a halálozási aránya magasabb lenne, egyelőre nincs bizonyíték.