Kína gazdasága éveken belül lekörözi Amerikát a Covid-válság gyorsabb kezelésének köszönhetően

külföld
2020 december 26., 16:06

A brit Centre for Economics and Business Research (CEBR) előrejelzése és elemzése szerint Kína sokkal gyorsabban átveszi majd a világgazdaság vezető szerepét a Covid-járvány következményei miatt.

A prognózis szerint öt év, és már nem az Egyesült Államok, hanem Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága - köszönhetően az ázsiai ország válságkezelésének. Az előrejelzés szerint 2030-ra India a harmadik helyre jön majd fel, megelőzve előbb Németországot, majd Japánt is.

A CEBR riport szerint Kína és Amerika évek óta tartó gazdasági-politikai rivalizálását eldöntheti a két ország eltérő hatékonyságú válságkezelése - méghozzá Kína javára.

Az elemzés szerint ugyanis hiába Kína volt az első ország, ahol megjelent a Covid-19, a vírus elterjedése után mégis Kína reagált a leggyorsabban, és a hatékony és szigorú korlátozó intézkedéseknek köszönhetően úrrá lett a krízisen, így nem kényszerült újabb és újabb lezárásokra, mint ahogy az Amerikában és Európában történt.

Kína gazdasága ennek köszönhetően a világ nagy gazdaságai közül egyedüliként még növekedni is tudott idén - 2 százalékkal.

Ezzel szemben az Egyesült Államokban például - ahol 18 milliónál több fertőzöttet regisztráltak, és 330 ezren meghaltak a járványban -, 14 millióan veszítették el munkájukat a járvány miatt.

A jövő évi „visszapattanás” után az Egyesült Államok 2022 és 2024 között 1,9 százalékos növekedésre számíthat, miközben Kína addigra könnyen visszakapaszkodhat majd az 5 és 6 százalék közötti tartományba, 2025-től pedig 4,5 százalékos átlag növekedéssel számolhat.

Ebben a tempóban Kína 2028-ra - a tavalyi prognózisnál öt évvel korábban - leelőzheti az Egyesült Államokat a vezető gazdasági erőcentrumainak ranglistáján a hazai össztermék alapján.

A világgazdasági szintű hazai össztermék idén összesen 4,4 százalékkal zuhant, azaz a globális GDP-érték 6000 milliárd dollárral lesz kevesebb a legutóbbi előrejelzésben várthoz képest. (BBC)