Freskókkal díszített antik fast food üzlet került elő Pompeiiben

külföld
2020 december 27., 07:48

A világ leghíresebb vulkánsújtotta egykori településében, Pompeiiben tártak fel régészek egy építményt, ami minden bizonnyal egy freskókkal díszített utcai árusítóhely lehetett, ahol meleg ételeket és italokat árultak az arrajáróknak, írja a Reuters.

link Forrás

A régészek szombaton jelentették be, hogy a vulkáni törmelékek alól eredeti állapotában sikerült feltárni a thermopoliumot. Így nevezték azokat az étel- és italárus helyeket, melyek a mai street food-bódék antik előfutárai lehettek. A leletet az V. régészeti lelőhelyen tárták fel, ami egyelőre még nem nyitott a romvárosba érkező látogatók előtt.

photo_camera Fotó: LUIGI SPINA/AFP

A thermopolium annyira sértetlenül maradt fenn, hogy még közel 2000 éves élelmiszerek nyomait is sikerült felfedezni a tároló edényekben. Az üzlet pultjáról pedig a freskók kerültek elő, amik többek között olyan állatokat ábrázoltak, melyek húsát kínálták a helyszínen, például csirkét vagy kacsát.

photo_camera Fotó: LUIGI SPINA/AFP

A Pompeii-i Régészeti Park vezetője, Massimo Ossana elmondta, hogy ez az első eset, hogy egy teljes thermopoliumot sikerült feltárni.