Jövőre már online is meg lehet nézni, kiről ki és mit jelentett a rendszerváltás előtt

POLITIKA
2020 december 27., 19:54

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárárnak tervei szerint jövőre már bárki bárhonnan megnézheti online, hogy róla, szüleiről vagy nagyszüleiről készültek-e titkosszolgálati jelentések a rendszerváltás előtt. A tervekről a levéltár főigazgatója beszélt az RTL Klub híradójának.

Mint elmondta, azt tervezik, hogy 2021 során elinduljon az a szolgáltatás, hogy az ügyfélkapun keresztül ki lehet kérni az ügynökaktákat, így ezután már nemcsak a levéltár kutatótermében, de Debrecentől Kaliforniáig bárhol hozzá lehet majd férni a dokumentumokhoz.

A főigazgató arra is emlékeztetett, hogy nemcsak a rokonokra, hozzátartozókra vonatkozó iratokat lehet kikérni a levéltártól, de a közszereplőkre vonatkozókat is. Így például a választásokon induló képviselőjelöltekről vagy bármilyen fontos, állami tisztséget betöltő személyről meg lehet tudni, hogy a rendszerváltás előtt aközött a nagyjából 200 ezer ember között volt-e, akiket a szocialista hatóságok beszerveztek, hogy jelentéseket írjanak a gyanúsnak ítélt személyekről.