3000 magyaron tesztelik majd az orosz vakcinát

járvány
2020 december 29., 16:27

A hétfőn Magyarországra érkezett orosz vakcinaszállítmányt először 3000 önként jelentkezőnek fogják beadni, ha ezen teszt során náluk nem jelentkeznek súlyos mellékhatások, akkor engedélyezhetik a magyar hatóságok a gyógyszer általános használatát, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV Híradójának érdeklődésére. Ehhez nincs szükség az Európai Gyógyszerügynökség engedélyére, a Szputynik V magyarországi használatához elég az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet beleegyezése.

Az Emmi arról nem közölt részleteket, hogy hogyan toborozzák a tesztelőket, és mennyibe került a klinikai kutatás szabályainak megfelelő tesztfázis a magyar államnak.

Az orosz Szputynik V kiemelkedő népszerűségnek örvend a Fidesz-KDNP szavazók körében, derült ki egy december elején készített közvéleménykutatásból.

Míg a teljes lakosság 7 százaléka, addig a kormánypártokat támogatók 20 százaléka használná magán.

A bizalmatlanság ellen nagy elánnal vetette be magát Szijjártó Péter, szerinte a magyar emberek döntő többsége gyerekkora óta orosz vakcinákkal lett beoltva, hiszen "minden oltóanyagunk onnan származott." A külügyminiszter szerint az idősebb korosztálynak a különböző fertőző betegségek elleni, nemzetközi viszonylatban is kimagasló átoltottsága legnagyobb részben orosz oltóanyagoknak köszönhető. Hogy eltelt harminc év, nem zavarta meg, sőt, rendkívül felelőtlen dolognak nevezte, hogy

"baloldali politikusok kétségbe vonják a magyar orvosok és járványügyi szakemberek szakmai álláspontját, politikai kérdést akarnak csinálni az Oroszországban gyártott oltóanyagok ügyéből".