Halálos áldozata is van a horvátországi földrengésnek, amit Magyarországon is éreztek

Kedden kora délután Magyarország több pontján is enyhe rengést lehettett észlelni, miután 6,3-as földrengés rázta meg Horvátországot. Olvasóink Pécsen, Kaposváron, Zalaegerszegen és Budapesten is érzékelték, hogy megmozdult a karácsonyfa a lakásban. Többen arról írtak, hogy az épület is kilengett. Az Időkép beszámolója szerint Pécsen berengett az egyik áruház, ezért mindenkit kiküldtek. 

A Katasztrófavédelem azt jelentette, hogy a rengés Baranya megyében ezidáig három településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről nem érkezett bejelentés.

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint  december 29-én 12 óra 19 perckor 6,3-es magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot, mintegy 5 kilométeres mélységben. A rengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt , de az egész országban érezni lehetett. A Jutarnji List szerint Zágrábban 20 másodpercig tartotta földrengés, Petrinja belvárosában több épület is összedőlt. 

Darinko Dumbović polgármester szerint Petrinjában egy gyerek meghalt.


Jutarnji List arról ír, hogy Zágráb nagy része áram nélkül maradt, leállt a villamosközlekedés, nagy a torlódás az utakon, az emberek az utcára mentek. Közben mozgósították a hadsereget, Petrinjába, az epicentrumhoz legközelebbi városba háromszáz katonát vezényeltek a romok eltakarítására és az áldozatok utáni kutatásra. Közben az utórengések miatt cserepek hullottak le a tetőkről. A rengést Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Szlovániában és még Olaszországban is érezték. 

A fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek. A horvát hatóságok arra kérik az embereket, hogy menjenek a szabadba, távolodjanak el az épületekről. Egy nappal korábban, hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás  követett. Az epicentrum 51 kilométerre volt Zágrábtól és 12 kilométerre Sisaktól, hatása az ország középső részében volt érezhető.  

Március 22-én Zágrábot  és környékét rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban több épület megrongálódott, és több ember megsérült. Az akkori rengés Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket. Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet. A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.