Meghalt Pierre Cardin

Pierre Cardin 2019. június 27-énFotó: Bertrand Guay/AFP

Pierre Cardin francia divattervező és divatház-tulajdonos 98 évesen meghalt egy kórházban Neuillyben, Párizstól nyugatra. A halálhírt a gyászoló család közölte.

Egy borkereskedő fiaként született Olaszországban, de 1944-ben Párizsba költözött, és később francia állampolgár lett. Rajzoló lett a Paquin-divatháznál, és hamarosan tervezhette Jean Cocteau Szépség és a szörnyeteg című filmjének jelmezeit. 1947-től Christian Diornál dolgozott, rövid szoknyákat tervezett.

Az avantgárd stílusáról és a Space Age-dizájnjairól vált ismertté, az 1960-as és 1970-es években meghatározók voltak a futurista dizájnjai. A geometriai formákat és motívumokat is kedvelte. Sokszor kísérleti, nem mindig praktikus uniszex dizájnjai voltak.

A csúcson több száz cége volt a világ legtöbb országában, és több 100 ezer embert foglalkoztatott. (DW, Wikipedia)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.