Öngyilkosságot kísérelt meg az őrizetbe vett volt szlovák rendőrfőkapitány

külföld
2020 december 29., 21:47
A képen nem Lucansky elfogása látható, hanem éppen Jaroslav Hascákot veszik őrizetben december 5-én Pozsonyban, ugyanabban a nagyszabású rajtaütéssorozatban, amely a volt országos rendőrkapitányig vezetett.
photo_camera A képen nem Lucansky elfogása látható, hanem éppen Jaroslav Haščákot veszik őrizetben december 5-én Pozsonyban, ugyanabban a nagyszabású rajtaütéssorozatban, amely a volt országos rendőrkapitányig vezetett. Fotó: Jakub Kotian/MTI/MTVA

Öngyilkosságot kísérelt meg Milan Lucansky volt szlovák országos rendőrfőkapitány a vizsgálati fogságban, állapota válságos – jelentették szlovákiai hírportálok, értesülésüket a szlovák igazságügyi minisztérium megerősítette.

A volt országos rendőrfőkapitány egyike azoknak a személyeknek, akiket a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vett őrizetbe a novemberben és decemberben végrehajtott rajtaütései során. A több különböző fedőnév alatt szervezett rendőrségi akcióban főként magasrangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőket, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe. Az érintettekkel szemben többnyire korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűntevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat.

A szlovák igazságügyi tárca egyelőre nem közölt részleteket az öngyilkossági kísérlettel kapcsolatban, sajtószóvivőjük szerdára ígért további információkat az ügyről. Lucansky ügye már közel három hete is nagy port vert fel, amikor az akkoriban vizsgálati fogságba vett volt országos rendőrfőkapitányt súlyos fejsérüléssel kórházba kellett szállítani az eperjesi (Presov) vizsgálati fogságból. A fejsérülés okai mindmáig nem tisztázódtak, az esettel kapcsolatban a hivatalos szervek csak annak lehetőségét zárták ki, hogy a sérülés külső beavatkozás eredménye lett volna.

A történtekre a szlovák parlamenti ellenzék legerősebb szereplője, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és az előző kormányfő, Peter Pellegrini által alapított Hang-Szociáldemokrácia (Hlas-SD) is nyilatkozatban reagált. Ezekben annak a már korábban is hangoztatott véleményüknek adtak hangot, hogy
Igor Matovič szlovák kormányfő politikai küzdelemre használja a rendőrségi őrizetbe vételeket – írja az MTI.

Igor Matovič kormányfő korrupcióellenes programmal tudott győzni az év eleji parlamenti választáson, a 2006 óta – 2010 és 2012 között két éves megszakítással – tartó Fico/SMER-korszak után. A győzelmét lehetővé tévő politikai klímaváltozást elsősorban Jan Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása váltotta ki, a Kuciak-gyilkosság bonyolult szálai pedig elvezetnek a szlovák politika legfelsőbb köreit is érintő korábbi Gorilla-botrányhoz. A 2005-2006-ban indult és 2011-ben kirobbant hatalmas korrupciós ügy a pártvezetőktől a titkoszsolgálatokon, rendőrökön át a gazdasági élet legfontosabb szepelőit és a szervezett bűnözés köreit is érintette, és a mai napig hatással van Szlovákia társadalmi életére.

Matovič szerint (és ebben érezhetően támogatja a közvélemény) a Fico-kormányok sosem vizsgálták ki igazán mélyen és alaposan a Gorilla-ügyet, ezért új vizsgálatokat szorgalmazott. Ez az intézkedéssorozat vezetett a fenti képen látható Jaroslav Haščák (a Gorilla-ügyben központi szerepet játszó Penta Csoport egyik vezetője) és Milan Lucansky volt szlovák országos rendőrfőkapitány őrizetbe vételéhez is, illetve erre utalnak Ficóék, amikor „politikai motivációjú” intézkedésekről beszélnek.