Amerikában is rátaláltak a koronavírus gyorsan terjedő új törzsére

járvány
2020 december 30., 06:16

Az Egyesült Államokban is felbukkant kedden a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet néhány hete azonosítottak először Délkelet-Angliában. Most Colorado államban egy húszas éveiben járó férfinál mutatták ki a koronavírus B.1.1.7 kóddal ellátott új törzsét - írja a Reuters.

Jared Polis coloradói kormányzó elmondta, a férfi önkéntes karanténban van Denver városában. Az egészségügyi hatóságok megpróbálják kideríteni, hogy kitől kapta el a vírust, ő ugyanis nem járt az elmúlt napokban olyan országokban, ahol már megjelent az említett vírusvariáns.

Joe Biden, beiktatás előtt álló amerikai elnök közben kedden arra figyelmeztetett, hogy ha az Egyesült Államokban néhány hete elindult oltási kampány ebben az ütemben halad, évekbe telhet, mire minden amerikai megkapja a vakcinát. Biden azt tűzte ki célul, hogy hivatali idejének első száz napja alatt százmillió embert oltanak be a 330 milliós országban, ehhez azonban naponta egymillió oltást kell beadni, ötszörösére-hatszorosára növelve a vakcináció mostani tempóját.

A coloradói egészségügyi hatóságok tájékoztatója alapján az USA-ban is úgy látják, hogy a forgalomban lévő vakcinák feltehetően védelmet nyújtanak a koronavírus szóban forgó, az eddig ismerteknél jóval gyorsabban terjedő törzse ellen.