Több mint ötszáz új állat- és növényfajt azonosítottak be az idén brit természettudósok

természet
2020 december 30., 12:49

Miközben a biodiverzitás csökkenése a klímaváltozás korának egyik legégetőbb problémája, továbbra is bukkannak eddig ismeretlen állatfajokra a természettudósok. A brit Természettudományi Múzeum kutatói például mintegy 500 ilyen új fajt fedeztek fel az idén.

Van köztük szkarabeuszbogár Új-Guineából, új hínárfaj Falklandről, és egy új majomfaj egy kihunyt mianmari vulkán vidékéről, írja a Guardian.

A tudománynak eddig mintegy 2 millió különböző fajt sikerült beazonosítania és elneveznie a Földön, de becslések szerint akár 8,7 millió különböző faj is élhet a bolygón, amelyek beazonosítása a technológiai fejlődéssel egyre könnyebb és könnyebb lesz.

A 2020-as év felfedezése kétségkívül a már említett mianmari majomfaj beazonosítása volt.

photo_camera A popa langúr Fotó: THAUNG WIN/AFP

A cerkóffélék családjába tartozó langúrok új fajára, a lelőhelyéről, a Popa vulkánról elnevezett popa langúrra úgy bukkantak a kutatók, hogy az állat egy egyedének bőréből és csontvázából már 100 éve őriztek leleteket a múzeum raktárában. Mindeddig azonban nem sikerült beazonosítani, hogy egy a többi langúrfajtól különböző fajról van szó. Ebből a majomfajból mindössze 200-250 példány él ma a vadonban.