A vírus új variánsa akár 0,7-tel is megnövelheti az R számot

járvány
2021 január 01., 18:33

A koronavírus új variánsa jóval hatékonyabban terjed, mint a korábban megismert verzió, állítja egy friss kutatás, amit a BBC idéz. E kutatás szerint az új variáns 0,4-0,7-tel is növelni tudja az úgynevezett R-számot, azaz a vírus reprodukciós rátáját, ami azt mutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adhatja tovább a fertőzést.

A járványügyi szakértők szerint az R számnak 1 alatt kell lennie ahhoz, hogy az új esetek száma csökkenni kezdjen. Azt nem tudni, hogy Magyarországon mekkora az R szám, hiszen a magyar állami adatszolgáltatásból alig derül ki valami a vírus terjedéséről, ugyanakkor például Nagy-Britanniában a becslések szerint jelenleg 1,1 és 1,3 között lehet.

Egy brit állomásfőnök a járvány alatt
photo_camera Egy brit állomásfőnök a járvány alatt Fotó: OLI SCARFF/AFP

A londoni Imperial College kutatója, Axel Gandy meglehetősen extrémnek nevezte a különbséget a vírusverziók között, és szerinte az új variáns felbukkanása jelenti a legnagyobb kihívást a járvány kezdete óta. Az Imperial College kutatóinak munkája szerint a novemberi lezárások alatt a régi variáns terjedése a harmadára csökkent vissza, de az új variáns elterjedtsége a háromszorosára nőtt. A közelmúltban pedig meredeken emelkedni kezdett az új esetek száma, csütörtökön új fertőzöttségi rekordot jelentettek az országban.

A korai eredmények alapján még azt lehetett látni, hogy ez a vírusvariáns sokkal hatékonyabban terjed a 20 évnél fiatalabbak között, ugyanakkor a friss adatok alapján az összes többi korcsoportban is nagyon gyorsan terjed a vírus.

Az Oxford Egyetem kutatója, Jim Naismith szerint az új eredmények fényében hamarosan újabb korlátozásokra lehet szükség. A kutatók adatai alapján ugyanis a jelenleg érvényes korlátozások nem képesek az új variáns esetében 1 alá szorítani az R számot.