Evakuálják Saint Vincent lakosságát, mert kitörni készül a La Sourfiére vulkán

2021 január 1., péntek 6:50

Evakuálásra szólították fel csütörtökön a karib-tengeri Saint Vincent és a Grenadine-szigetek La Soufriére nevű vulkánja térségében élő lakóit, mert az évtizedekig szunnyadó tűzhányó elkezdett hamut szórni.

A szigetcsoport kormánya narancs színű riasztást rendelt el, ami azt jelenti, hogy a tűzhányó kitörhet a következő 24 órában.

A helyi katasztrófavédelmi hatóság a vulkán környékén élőknek azt javasolta, hogy haladéktalanul hagyják el otthonaikat. Hozzátette, hogy gőzt, gázt és lávadómot figyeltek meg az 1234 méter magas La Soufriére-en, amely a fősziget, Saint Vincent északi részén található.

A szigetcsoportnak mintegy százezer lakosa van. Vulkanikus aktivitást utoljára 1979-ben jegyeztek fel. A La Soufriere 1902-ben történt kitörésekor több mint ezren vesztették életüket.

A Franciaországhoz tartozó karib-tengeri Martinique hatóságai szintén figyelemmel kísérik a Mount Palée vulkán aktivitását, mert az utóbbi hónapban gyakoribakká váltak a földmozgások, ami aggodalmat keltett a lakosságban. A Mount Palée 2019 áprilisától mutat fokozottabb aktivitást. A tűzhányó utoljára az 1929-től 1932-ig tartó időszakban tört ki.

Szakértők szerint a két tűzhányó párhuzamos aktivitása nem áll kapcsolatban egymással. (MTI)