Magyar orvost is kitüntetett Erzsébet királynő

járvány
2021 január 02., 13:03

A Brit Birodalmi Rend tagja lett Szakmány Tamás professzor. A magyar orvos azzal érdemelte ki II. Erzsébet királynő elismerését, hogy a koronavírus-járvány kitörésekor ő koordinálta a súlyos betegek kórházi ellátást Walesben - írja az infostart.

Szakmány professzor Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az anaszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatot szerezni ment Angliába. Liverpoolban dolgozott, amikor értesült arról, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért úgy döntött, hogy nem ön haza. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

Szakmány több fórumon is megosztotta a tapasztalatait a magyar kollégáival. Az egyik ilyenről mi is írtunk. Egészen sokkoló volt, amikor összehasonlította a walesi és a magyar intenzíves ellátást, mennyivel több orvos, szakápoló és szakember jut egy-egy betegre ott. Az egyik magyar kollégája a beszélgetésben azt mondta az angliai tapasztalatokról, hogy „Tamás többet ne meséljen, mert a szívünk sír”.

Érdekes interjút adott a Válasz Online-nak is egy szintén Nagy-Britanniában dolgozó kollégájával. Ebben azt mondta, hogy jó lenne, ha a kórházak dolgozói tudhatnák, milyen az ellátás minősége, az ágyak, ápolók, lélegeztetőgépek száma a többi intézményhez viszonyítva. Így könnyebb lenne eldönteni, tényleg működik-e egy sikeresnek hitt módszer, vagy máshol valamit jobban csinálnak.

„Enélkül az otthoni kollégák olyanok, mint egy pilóta, akinek jelzőfények nélkül kell megtalálnia a leszállópályát. Lehet, hogy szerencséje lesz, de azért az intenzívterápiában a szerencsefaktort érdemes minimalizálni.”

Szakmány decemberben nyilatkozott a Szeged TV-nek, ahol őszintén megmondta, hogy

„ugyanaz a koronavírusos beteg kisebb eséllyel éli túl a betegséget Magyarországon, mint Angliában”.

Mint mondta, kétszer annyi koronavírusos beteg kerül lélegeztetőgépre Magyarországon, mint Wales-ben. A gond az, hogy Magyarországon a lélegeztetőgépre tett covidos betegek akár 80-90 százaléka is meghal az egyes intézményekben.

link Forrás