Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

A második hullám csúcsán túl vagyunk, a harmadik elkerüléséhez gyorsan sok embert kellene beoltani

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Minden fontos adat szerint - már amennyi publikus ezekből - túl vagyunk a járvány második hullámának a csúcsán. Ez messze nem jelenti azt, hogy túl vagyunk a járványon magán. 

Továbbra is nagyon magas a napi áldozatok száma, csak alacsonyabb, mint 2-4 hete.

A héten a hivatalos jelentések alapján naponta átlagosan majdnem 120-an haltak meg. Ez még mindig azt jelenti, hogy 12 percenként nő a járvány áldozatainak a száma.

Már minden ezredik magyar a koronavírus áldozat lett, a jövő hét legelején pedig a hivatalos statisztika szerint is meghaladja majd a 10 ezret a járvánnyal összefüggésbe hozható halálesetek száma. (Ennél jóval több áldozata lehet az egészségügyet súlyosan leterhelő járványnak. Legalábbis az elmúlt évek átlagához képest annál is többen haltak meg idén, mint ahány koronavírusos áldozatot jelentenek hivatalosan. A Központi Statisztikai Hivatal 3-4 hetes lemaradással dolgozza fel az adatokat, de ezen a héten például téli szüneten voltak, így a december első hetének statisztikája nem készült még el.)

A halálos áldozatok száma karácsonykor váratlanul nagyot zuhant. Az ünnepek után ismét nőtt a jelentett halálesetek száma, de már nem érte el a karácsony előtti csúcsot. 

Miután a kórházban ápoltak és a lélegeztetőn lévők száma hetek óta csökken, így nem meglepő, ha az áldozatok száma is apadni kezd, és jó eséllyel bízni lehet abban, hogy ez a jövő héten is így lesz. De ez lassú csökkenés lesz, még nagyon sok áldozattal.

(A heti adatokat összesítő grafikonban a legördülő menüben lehet kiválasztani az új fertőzöttek, az áldozatok, a kórházban és a lélegeztetőn lévők számát, az elvégzett tesztek és azokon belül a pozitívak arányát.)

A kórházban ápoltak száma jelentősen, a lélegeztetőn lévőké még markánsabban csökkent. Mindkettőnél az elmúlt 7 hét legalacsonyabb adata a mostani.

A napi új fertőzöttek számából nehéz kiolvasni bármit is. A karácsonyi héten bezuhant a regisztrált új covid-betegek száma, ez a mostani héten is alacsony maradt. De nagyon nagyon kevés tesztet végeztek a karácsonyi héten, és ennél is kevesebbet ezen a héten. A heti 81 314 teszt az elmúlt 9 hét legalacsonyabb száma. (Három hete még 359 450 vizsgálatot végeztek, igaz, ekkor volt az egészségügyisek és a pegadógusok célzott tesztelése.)

Az, hogy kevés a teszt, mutatja az is, hogy az összes vizsgálaton belül ismét emelkedik a pozitívak aránya. 

Azért lenne fontos adat a napi fertőzöttek száma, mert több országban, ahol szintén túl voltak már a második hullám csúcsán (ilyen például Csehország), most ismét erősen nő az új fertőzöttek száma. Ami egy harmadik hullám jele lehet. 

Ezt megelőzni tömeges oltásokkal lehetne, amiben nem állunk jól. Nemcsak azért, mert egyelőre kevés a vakcina, hanem a beérkezett oltóanyagokat sem sikerül olyan tempóban beadni, mint például Izraelben. 

Az első napokban még voltak itthoni adatok arról, hogy a beérkezett összesen 9750 vakcinából hány egészségügyi dolgozót oltottak be. 4875-öt lehetett volna (az oltóanyag felét elrakják a három héttel későbbi emlékeztető oltásra), de öt nappal később sem jelentettek ennyi beoltott egészségügyist. Azóta érkezett újabb 70 ezer adag vakcina (ezt szintén felezik), de arról már az égvilágon semmit sem tudni, hogy ebből hányan kaptak azóta. Erős a gyanú, hogy ha jól állnának ezek a számok, akkor azokról beszámolnának. 

A minél gyorsabb oltás azért is fontos, mert a majdnem 100 százalékos védettséget csak a 28. napra ígéri a gyártó (az első oltás után 21 nappal később adják be a másodikat, és még erre is rá kell számítani 7 napot). 

Nagy mennyiségű vakcina majd csak tavasszal érkezhet. Az orosz szálat mintha elengedte volna a mai rádióinterjúban Orbán Viktor, amikor azt mondta, hogy jó ugyan az orosz vakcina, de a szűkös gyártási kapacitás miatt kevés lesz belőle. A kínaiból a miniszterelnök szerint több jöhet, annak ellenőrzése jelenleg is folyamatban van. Orbán szerint az lenne ideális helyzet, ha az oltásra jelentkezők válaszhatnának a nyugati és a keleti oltóanyagok közül. 

Amíg pedig nem lesz meg a nyájimmunitás (vagyis az eddigi fertőzöttek és a beoltottak aránya nem haladja meg a 60 százalékot), addig nagy lazításokra sem lehet számítani. Ezt Orbán is megerősítette, amikor azt mondta: „Ha a vakcina előtt kezdesz lazítani, a vakcina meg nem érkezik meg, akkor egy fertőzéshullámot indítasz el, és szabadítasz rá az országra”.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó