Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

Már minden ezredik magyar a koronavírus áldozata lett

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

114 újabb áldozata van a járványnak, összesen hivatalosan ezzel már 9781-re emelkedett a koronavírussal összefüggő halálesetek száma - írja napi jelentésében az operatív törzs. 

Ami azt jelenti, hogy minden ezredik magyar belehalt a koronavírusba. (Magyarország lakossága a KSH adatai szerint 2020-ban 9 769 526 fő volt.)

A koronavírus áldozatainak a száma ennél is magasabb lehet. Jelentős a különbség ugyanis az elmúlt öt év magyarországi halálozási adatainak átlaga és a 2020 őszi, rekord halálozási adatok között. A KSH a magyaroszági halálozási adatok feldolgozásában a 48. hétnél jár (november 23-29.). 

Szeptember eleje és november vége között (36-48. hét) az előző évek átlagaihoz képesti többlethalálozás 7157. Ez idő alatt az operatív törzs hivatalosan 4208 koronavírus áldozatot jelentett. 

Így a szeptember-novemberi többlethalálozásban van 2949 olyan eset, akiket hivatalosan nem jelentettek koronavírus áldozatnak, de nincs egyéb olyan tényező a víruson és annak következményei túl,  ami jelentősen emelné az elmúlt évekhez képest a halálozást. 

Feltételezhető, hogy sok covidos áldozat nem került be a hivatalos statisztikába, vélhetően azért, mert nem is tesztelték őket. Az is előfordulhat, hogy a járványstatisztika is megcsúszott. Ahogy az is magyarázat lehet, hogy súlyos, nem covidos betegek ellátása is akadozik a járványüzemmódra átállított egészségügyben. (Ez - ha nem is mindenhol, de más országokban is előfordult korábban, tavasszal Olaszországban, ősszel a lengyeleknél például.) 

És a KSH a decemberi halálozási adatokat majd csak januárban publikálja, amik összevethetők lesznek a járvány decemberi hivatalos áldozatainak (4525 fő) számával. 

A napi jelentés adatai szerint kórházban 5529 covidos beteget ápolnak, 119-cel kevesebbet, mint egy nappal korábban.

A lélegeztetőn lévők száma kicsivel 400 felett stagnál.

Kevés, mindössze 1410 új fertőzöttet regisztráltak, de ehhez nem lehet sok tesztet párosítani, mindössze 10 697-et. A pozitív tesztek aránya az összesen belül 13 százalék. 

Lakosságarányosan és az elmúlt két hétben regisztrált új fertőzötteket is beleszámolva ez most a helyzet: 


2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó