Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

Utólag még nagyobb lett a különbség a KSH halálozási adatai és a járvány hivatalos áldozatai között

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Ismét frissítette a magyarországi heti halálozási adatok a listáját a Központi Statisztikai Hivatal. A járvány miatt ez most különösen érdekes, hiszen összevethető ez a lista az operatív törzs napi jelentéseiben szereplő áldozatok számával. Figyelemre méltóak az új számok is, de még érdekesebbek a korábbi hetek utóbb módosuló adatai. 

A KSH a magyaroszági halálozási adatok feldolgozásában a 48. hétnél jár (november 23-29.) Ezen a héten 3773-an hunytak el az első adatok szerint Magyarországon (nincsenek feltüntetve a halálokok). Ez sokkal magasabb, mint az elmúlt 5 év 48. hetének átlaga (2456,4). 

Egyetlen hét alatt 1317-tel többen haltak meg, mint az előző öt év hasonló időszakában. Az operatív törzs azon a héten 932 koronavírus áldozatot jelentett (egy nappal elcsúsztatva néztük a számokat, hiszen elvileg az előző 24 órában elhunytak jelentik be reggelente). Vagyis az elmúlt évekhez képesti többlethalálozás és a járvány hivatalos áldozatai között van egy 385 fős különbség. 

Ráadásul ez a különbség csak nőni fog. Ugyanis a KSH ahogy tisztítja az első adatait, folyamatosan nőnek az előző hetek halálozásai adatai is. Ez most is így történt. 

A 46. hétre (november 9-15.) például a legelső jelentés szerint 3642 halálesetet írtak, most már 3829-et. Egy kis matek: 

  • Az előző 5 évben a 46. héten átlagosan 2398-an haltak meg. 
  • A mostani állás szerint idén 3829-en. 
  • Ez 60 százalékkal több. 
  • A többlethalálozás az előző évek átlagához képest 1431. 
  • Azon a héten az operatív törzs 697 koronavírus áldozatot jelentett. 

Vagyis van egy 734 fős többlet az előző évekhez képest, ami a hivatalos jelentések alapján nem köthető a koronavírushoz. Máshoz viszont nehéz. 

Nincs ugyanis egyéb olyan tényező a víruson és annak következményei túl,  ami jelentősen emelné az elmúlt évekhez képest a halálozást. 

Korábban is írtuk már, hogy feltételezhető, hogy sok covidos áldozat nem került be a hivatalos statisztikába, vélhetően azért, mert nem is tesztelték őket. Az is előfordulhat, hogy a járványstatisztika is megcsúszott. Ahogy az is magyarázat lehet, hogy súlyos, nem covidos betegek ellátása is akadozik a járványüzemmódra átállított egészségügyben. (Ez - ha nem is mindenhol, de más országokban is előfordult korábban, tavasszal Olaszországban, ősszel a lengyeleknél például.) 

A 47. hét (november 16-22.) magyarországi halálesetei is emelkedtek utólag a KSH táblázatában az első jelentéshez képest, nem is kevéssel, 3648-ról 3751-re. Ez azt jelenti, hogy azon a héten az előző öt év átlagához képest 1283-mal többen haltak meg. Erre a hét napra az operatív törzs 701 koronavírus áldozatot jelentett. 

Így a 47. héten egy 582 fős többlet van az előző évekhez képest, ami a hivatalos jelentések alapján nem köthető a koronavírushoz. És itt is igaz a megállapítás, hogy máshoz viszont nehéz. 

Ebben a két héten volt az az időszak, amikor a koronavírus hivatalos áldozatainak a száma elég érthetetlen módon stagnált. 

A mostani friss KSH-s adatokra is érdemes lesz visszatérni a következő hetekben, mert biztosan emelkedni fog a szám utólag.

Szeptember eleje óta (36-48. hét) az előző évek átlagaihoz képesti többlethalálozás 7157. Ez idő alatt az operatív törzs hivatalosan 4208 koronavírus áldozatot jelentett. 

Így a többlethalálozásban van 2949 olyan eset, akiket hivatalosan nem jelentettek koronavírus áldozatnak, de nincs egyéb olyan tényező a víruson és annak következményei túl,  ami jelentősen emelné az elmúlt évekhez képest a halálozást.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!