Koronavírus-számok Magyarországon 9/22/2021
Elhunytak + 2 Σ 30 143
Kórházban + 5 Σ 406
Fertőzöttek + 501 Σ 819 021
Tesztek + 14 118 Σ 6 829 896
Oltottak + 3 407 Σ 5 865 865
A legújabb trendek

A Pfizer/BioNTech szerint nincs bizonyíték a vakcina hatékonyságára, ha a második adagot túl későn adják be

január 4., hétfő 19:20

A BioNTech német biotechnológiai cég és amerikai partnere, a Pfizer gyógyszergyár Frankfurtban figyelmeztetett: nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus elleni, általuk közösen kidolgozott védőoltás hatékony lesz, ha nem a kísérletek során alkalmazott időben, hanem később adják be a második adagot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a teljes védelem érdekében be kell tartani a két oltás között a maximum 42 napos időt .

„A vakcina biztonságát és hatékonyságát nem vizsgálták különböző adagolási határidők mellett, a kísérletben részt vevők többsége a tanulmányban meghatározott intervallumban kapta a második adag védőoltást” – áll a két cég közös közleményében, ami emlékeztetett, hogy az első és második adag vakcina beadása között 3 hét telt el. „Nincs arra utaló adatunk, hogy a védelem az első adagot követő 21 napon túl fennmarad” – áll a közös nyilatkozatban.

A teljes védettség érdekében be kell tartania a Pfizer/BioNTech vakcinája esetében a maximum 42 napos intervallumot – közölte a védőoltást december 21-én engedélyező EMA.

A vakcina hatékonysága olyan kutatáson alapul, aminél a két adagot 19 és 42 nap közötti intervallumban adták be, a teljes védelem a második oltás után hét nappal következik be – jegyezte meg az EMA.

„Az ettől való bármilyen eltéréshez meg kell változtatni a forgalomba hozatali engedély is, és több klinikai adattal kell alátámasztani ezt a változtatást, ellenkező esetben a felhasználása eltér a rendeltetésszerű használattól” – közölte az EMA.

Idős férfit oltanak be Madridban a vakcinával 2020. december 27-én. Fotó: D.Sinova/AFP

Németország hétfőn fontolóra vette, hogy a brit példát tanulmányozva késlelteti a második adag vakcina beadását, míg Dánia úgy döntött, hogy 6 hétre terjeszti ki a két vakcina beadása közötti intervallumot.

Salvador Illa spanyol egészségügy-miniszter közölte, hogy a spanyol közegészségügyi hatóság a gyártók által megadott időszakon belül adja be a BioNTech/Pfizer vakcinájának két adagját.

Nagy-Britanniában úgy döntöttek, hogy az eredetileg a második dózisra félretett adagokat is beadják első dózisként, hogy minél többen minél előbb megkapják. A második dózist 12 héttel később adják be. (MTI)