A zsidóellenesség után a cigányellenességet is börtönnel büntethetik Romániában

külföld
2021 január 04., 14:46

Ezentúl börtönnel büntetik a cigányellenes megnyilvánulásokat Romániában, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette a tavaly decemberben elfogadott törvényt.

Klaus Iohannis román elnök 2016. április 21-én.
photo_camera Klaus Iohannis román elnök 2016. április 21-én. Fotó: AFP/STR

A törvénytervezetet közösen terjesztette elő a Szociáldemokrata Párt (PSD) 16, a kisebbségi frakció 7, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) egy-egy törvényhozója.

Az indoklásuk szerint a romákkal szembeni előítéletek, a közösség megbélyegzése és kirekesztése, a kettős mérce alkalmazása szükségessé teszi, hogy az idegengyűlölet büntetéséről szóló, általános rendelkezéseken kívül a cigánysággal szembeni gyűlöletkeltés visszaszorítására és megelőzésére külön jogszabályt hozzanak.

A törvény alapján cigányellenesnek (a romák elleni gyűlölködésnek) minősül minden olyan fizikai vagy szóbeli megnyilvánulás, ami a romák, a roma közösségi és egyházi intézmények, roma vezetők, roma civil szervezetek, roma hagyományok vagy a romani (cigány) nyelv ellen irányul.

A most kihirdetett törvény értelmében Romániában ezentúl 3 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják a romaellenes megnyilvánulásokat és a romaellenes jelképek nyilvános terjesztését, illetve 3-tól 10 évig terjedő börtönnel a romaellenes szervezetek létrehozását vagy azok pénzelését. A törvény büntetlenséget biztosít azoknak, akik elkövették ugyan ezeket a bűncselekményeket, de még a hatósági leleplezés előtt feljelentik a romaellenes szervezkedés többi résztvevőjét.

A cigányellenesség büntetéséről szóló törvény szinte szó szerint megegyezik azzal a jogszabállyal, amit a zsidóellenesség büntetéséről fogadott el Románia 2018 nyarán. A cigányellenesség büntetéséről szóló jogszabályt nagy többséggel – egyetlen ellenszavazat, és 20 tartózkodás mellett – szavazta meg tavaly december 15-én a bukaresti képviselőház. (MTI)