Koronavírus-számok Magyarországon 03.01.
Elhunytak + 84 Σ 15 058
Kórházban + 197 Σ 5 679
Fertőzöttek + 4 326 Σ 432 925
Tesztek + 20 230 Σ 3 680 572
Oltottak + 7 565 Σ 685 247

Brüsszel elkezdte az eddiginél több vakcina beszerzésére irányuló tárgyalásokat a Pfizer/BioNTech cégekkel

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Európai Bizottság elkezdte az eddiginél több adag vakcina beszerzésre irányuló tárgyalásokat a Pfizer/BioNTech gyógyszercégekkel a már korábban megrendelt 300 millió dózis oltóanyag mellett – jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Stefan de Keersmaecker a testület sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy az amerikai és német gyógyszeripari vállalatok által közösen kitermelt oltóanyag termelési kapacitásának korlátai nehézségeket okozhatnak az ellátásban.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy az oltóanyagoknak a népességgel arányos elosztása a tagállamok között a folyamat elején akadályokba ütközhet. „Nyilvánvaló, hogy ez egy komplex folyamat, aminek még csak az elején járunk” – mondta Eric Mamer, a testület szóvivője. A bizottság nem felelős azért, hogy tagállamok milyen vakcinát rendelnek, mennyit, illetve hogy milyen módon hajtják végre az oltási programokat – közölte.

A Pfizer/BioNTech vakcina forgalomba hozatalát december végén engedélyezte az EU gyógyszerfelügyeleti szerve (EMA) és az Európai Bizottság. Az EMA január 6-án dönt a Moderna biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcina forgalomba hozatali jóváhagyásáról.

Az EU végrehajtó testülete eddig 6 gyógyszeripari céggel (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna) kötött hitelmegállapodást, több 100 millió különféle hatóanyagú oltószerek felvásárlásával kapcsolatban. (MTI)