Franciaországban kiterjesztik és felgyorsítják az oltókampányt

Több 444 videó?
Szeretném

A koronavírus elleni oltókampány felgyorsítását és a kampány kiterjesztését ígérte a francia egészségügyi miniszter kedden az RTL Radio műsorában, amelyben azt is közölte, hogy az országban is azonosítottak több, a brit vírusmutáció okozta fertőzéses esetet.

„Kibővítjük, felgyorsítjuk és egyszerűbbé tesszük az oltási stratégiánkat” - mondta Olivier Veran, hozzátéve, hogy az oltási kampányt kiterjesztik a tűzoltókra és az 50 év fölötti szociális munkásokra, valamint január végéig elkezdik az otthonaikban élő 75 évesek és a 75 év fölöttiek vakcinálását is.

Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatták volna meg az oltást. A kormányt az ellenzék korábban hevesen bírálta az oltási kampány lassúsága miatt.

A miniszter azt mondta, reméli, hogy már a héten engedélyeztetik a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni védőoltását, amellyel kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn jelezte, hogy a legrövidebb időn belül állást foglal.

A miniszter egyúttal bejelentette, bővítik az oltóközpontok számát, és reményét fejezte ki, hogy a jövő hétre már körülbelül 300 ilyen központot sikerül kialakítani.Kijelentette, hogy egyelőre nem lehetséges a járványügyi korlátozások enyhítése, és azt mondta, hogy már körülbelül egy tucat ember szervezetében azonosították a SARS2 koronavírus angliai mutációját. Szavait megerősítette Martin Hirsch, a párizsi közkórházak igazgatója is a France2 közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában.

Arnaud Fontanet, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja a France Info hírrádióban hétfőn szintén azt közölte, a vírus terjedése egyelőre túl erős ahhoz, hogy enyhítések legyenek. (MTI)