Mexikóban is engedélyezték az Oxford/AstraZeneca-vakcinát

járvány
2021 január 05., 04:18

Engedélyezték az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának forgalmazását hétfőn Mexikóban.

A mexikói kormány külügyi államtitkára Twitteren megerősítette, hogy az illetékes hatóságok jóváhagyták ezen oltóanyag használatát. Marcelo Ebrard ezt rendkívül jó hírnek nevezte, és hozzátette, hogy így hamarosan megkezdődhet a vakcina helyi előállítása is.

Hugo Lopez-Gatell, a járvány elleni küzdelmet irányító kormányzati tisztségviselő úgy vélekedett, az oltóanyag márciustól lehet elérhető az országban.

Mexikóban eddig csupán a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalomba hozatala volt engedélyezve, nagy reményeket fűznek azonban a kínai CanSino készítményéhez, amely olcsó és a gyártó szerint elég belőle egy egyszeri oltás.

A december 24-én megkezdődött helyi oltókampány egyelőre nem halad túl gyorsan a szakértők szerint, eddig nagyjából 30 ezren kapták meg a készítményt.

A 128 milliós lakosságú Mexikóban regisztrálták világszerte a negyedik legtöbb fertőzöttet (mintegy 1,4 milliót) és halálos áldozatot (127 757-et) is.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcina ezt megelőzően az Egyesült Királyságban, Argentínában és Indiában kapta meg a szükséges hatósági jóváhagyást. (MTI)