Nevelt fia ellen követhetett el szexuális erőszakot a nyolcvanas években az egyik legismertebb francia politikatudós

külföld
2021 január 05., 16:42

Franciaország egyik legismertebb politikatudósa, Olivier Duhamel lemondott tudományos posztjáról, illetve visszamondta állandó sajtószerepléseit is, miután azzal vádolták meg, hogy szexuálisan zaklatta a nevelt fiát, írja a Guardian.

Ezt Duhamel nevelt lánya, Camille Kouchner , a vádak szerint a zaklatott nevelt fiú ikertestvére közölte, aki beszélt arról is, hogy az eset a nyolcvanas években történt, amikor 14 évesek voltak, és az esetről több családtag és családi barát is tudott.

Olivier Duhamel
photo_camera Olivier Duhamel Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Camille Kouchner a történtekről könyvet írt, ez fog csütörtökön megjelenni, és ebből közölt előre részleteket több francia lap, köztük a Le Monde is. A részletek megjelenése után a 70 éves Duhamel lemondott a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének működését felügyelő alapítványban betöltött posztjáról és törölte Twitter-fiókját is, miután annyit írt, hogy azért mondott fel, mert személyes támadások érték. Ennél többet az ügyről a francia sajtó megkereséseire sem reagált.

Camille és Antoine vér szerinti apja az egykori egészségügyi miniszter, és az Orvosok határok nélkül nevű egészségügyi szervezet megalapítója, Bernard Kouchner, míg anyjuk Evelyne Pisier történész, aki 2017-ben halt meg. A párnak három gyereke született, mielőtt szakítottak volna 1980-ban. Pisier ezután négy éven át folytatott viszonyt Fidel Castróval, mielőtt összejött volna Duhamellel, akihez később hozzá is ment.

Könyvében Camille Kouchner Victor névre keresztelte át ikertestvérét, és arról írt, hogy a szexuális zaklatás két éven át folyt, és hiába mondták el anyjuknak, ő a férjét védte, ahogy a családi barátok se tettek semmit, hogy elkerüljék a botrányt. A most 45 éves Camille Kouchner visszaemlékezése szerint testvére könyörgött neki, hogy ne mondja el senkinek, ami történt, mert ha kiderülne, belehalna a szégyenbe. „14 éves voltam, és engedtem, hogy megtörténjen... 14 éves voltam, tudtam, és nem mondtam semmit” – írja Kouchner, aki írt arról is, hogy az erőszak nem csak egy alkalommal fordult elő, és nyílt titok volt a családon belül és a családi barátok között.

Könyvében összegzi is majd, hogy ki mindenki tudott az esetről. Mint egy interjúban elmondta, azért döntött az írás mellett, mert már nem tudott tovább csendben maradni.

A történtekről tudhatott a gyerekek apja, Bernard Kouchner is, aki egy rövid közleményt tett közzé ügyvédje révén: „Feltárult egy súlyos titok, ami olyan régóta nehezedett mindannyiunkra. Csodálom lányom, Camille bátorságát”.

Duhamel egykor képviselő volt az Európai Parlamentben is, és jelentős alkotmányjogi munkák szerzője, mellette pedig a befolyásos Le Siècle nevű férfiklub vezetője, melyben vezető politikai, gazdasági, kulturális és médiaszemélyiségek vesznek részt.

A Guardian cikke megjegyzi, hogy büntetőjogi következményektől nem kell tartania Duhamelnek, mivel túl sok idő telt el a nyolcvanas évek óta ahhoz, hogy vádat lehessen emelni.