A demokrata jelöltek vezetnek a georgiai szenátusi pótválasztáson

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Rendkívül szoros a verseny, de a szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál a demokrata párti jelöltek állnak nyerésre az egyesült államokbeli Georgia államban helyi idő szerint kedden rendezett szenátusi pótválasztáson.

Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát a november 3-i választáson, ezért kell megismételni azt. A hivatalban lévő két republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue demokrata párti kihívói Raphael Warnock és Jon Ossoff.

A New York Times legfrisebb jelentése szerint a demokrata Warnock előnye 1,9 százalék a republikánus Loefflerhez képest, a másik demokrata jelölt Ossoff pedig még kevesebbel, mindössze 1,1 százalékkal vezet Perdue-val szemben.

A választási hatóságok ottani idő szerint szerda dél körülre ígértek végleges eredményeket, a BBC szerint több ezer szavazat vár még megszámlálásra az állam legnagyobb városa, Atlanta külvárosaiban, ahonnan a demokratákra várnak több szavazatot.

A georgiai szenátusi pótválasztás eredményén múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában. Amennyiben a republikánusoknak sikerül akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudják tartani az ellenőrzést a szenátus felett. Ha mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, akkor mindkét pártnak ugyanannyi - 50-50 - helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata döntene majd.