Lebontják az egykori Wichmann épületét, szálloda lesz a helyén

Budapest
2021 január 06., 07:21

Két éve pizzázó működik az egykori Wichmann kocsma helyén a Kazincy utca 55. szám alatt, de már nem sokáig. A Falanszter blog szerint a szomszédságában levő, Király utcára néző 23., 25., 27. és 29-es számú házakkal együtt le fogják bontani az épületet, hogy szállodát építsenek a helyére.

Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok 2018-ban zárta be a Kazinczy utcai ház földszintjén működő, legendás kocsmáját azzal az indokkal, hogy 70 éves korára elfáradt a vendéglátózásban. Az új fejleményeket Wichmann már nem érhette meg: tavaly februárban hosszan tartó betegség után elhunyt.

photo_camera Az egykori kocsma bejárata Fotó: 444

A Falanszter felidézi a ház regényes történetét. E szerint 1834-ben vásárolta meg az épületet Schneider József kártyafestő, ott rendezte be pakligyártó műhelyét, ahol megalkotta eleinte 36 lapos magyar kártyacsomagját. Később Rothauser Mór díszmű-, ruha- és rövidáru kereskedő lett a tulajdonos, aki egy emeletet is felhúzott az épületre, majd továbbadta Zierlichné Fischer Cecíliának, aki bordélyházat működtetett benne.

A 20. század elején az új tulajdonos, Bíró Mór adta bérbe az épületet, amit a Magyar Teozófiai Társaság kezdett használni. Később ruhabolt volt a helyén, majd 1986-ban lett Wichmann Tamás a tulajdonos.

Frissítés (12:15)

Cikkünk megjelenése után közlemény érkezett az erzsébetvárosi önkormányzattól, miszerint nincs lehetőségük megvédeni az épületet.

„Az épület magántulajdonban van, így további sorsát alapvetően a beruházói szándék határozza meg. A tulajdonos ezen a helyen egy új épületet kíván létesíteni, így bontási és építési engedélyezési tervet készíttetett, melyre még az önkormányzat előző vezetése adata ki a településképi hozzájárulást.”

Azt írják, március óta a fővárosi kormányhivatal illetékes a bontási-engedélyezési dokumentáció ügyében, ezért nekik van lehetőségük megakadályozni a bontást. Az önkormányzat viszont nem kap tájékoztatást arról, megadták-e már az engedélyt.