Máris elakadt az amerikai elnökválasztás eredményének hitelesítése

külföld
2021 január 06., 18:21

Ahogy azt várni lehetett, a Republikánus Párt trumpista szárnya megakasztotta az elnökválasztás eredményének hitelesítését a Kongresszusban. Egy szenátor és egy képviselő együttesen jelentett be tiltakozást az arizonai elektori eredmény ellen, ezért most a törvényhozás két házának közös ülését megszakították, hogy a két ház külön-külön tárgyaljon két órát, aminek a végén a demokrata többségű képviselőház biztosan elutasítja az óvást.

Mike Pence alelnök a törvényhozás két házának közös ülésén. Pence a levezető elnök, de szerepe ceremoniális, jogilag nincs lehetősége megakadályozni Joe Biden elnökké választásának elismerését.
photo_camera Mike Pence alelnök a törvényhozás két házának közös ülésén. Pence a levezető elnök, de szerepe ceremoniális, jogilag nincs lehetősége megakadályozni Joe Biden elnökké választásának elismerését. Fotó: POOL/AFP

Ez önmagában is elég, mert az óvás elfogadásához mindkét ház támogatására szükség volna, de minden előzetes jelzés szerint a szenátus is el fogja utasítani, mert még a republikánus szenátorok túlnyomó többsége se támogatja a választásokon elbukott Donald Trump elnök végső, kétségbeesett próbálkozását Joe Biden megválasztott elnök megpuccsolására.