Meg kell ölni 90 ezer pulykát

mezőgazdaság
2021 január 06., 15:31

Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban – közölte a Nébih. Az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.

Az Ács település melletti, egymás szomszédságában lévő pulykatartó gazdaságok egyikében a múlt hét végén az állatoknál nagymértékű takarmány- és vízfogyasztás-csökkenést tapasztaltak, és nőttek az elhullások. Hétfőre tovább nőtt az elhullás, és megjelentek a betegségre gyanút keltő klinikai tünetek is, sőt a takarmány- és vízfogyasztás egy másik, szomszédos telepen is visszaesett. Az érintett állományokból mintát vettek, és a Nébih laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét.

Az állategészségügyi hatóság a járvány terjedésének megakadályozása érdekében már gyanú alapján elkezdte az érintett állományok, összesen kb. 90 ezer pulyka leölését.

A szakemberek a gazdaságok körüli 3 km sugarú védőkörzetben és 10 km sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A területen szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai Magyarországot is érintik, ami kiemelt kockázatot jelent, ezért Bognár Lajos országos főállatorvos még november végén országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását. A veszély jelenlétét és nagyságát jól érzékelteti, hogy a Nébih laboratóriuma egy, a tatai Öreg-tónál december végén talált kócsag tetemében is igazolta a vírus jelenlétét, aminek magas patogenitását kedden szintén megerősítették.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2020 első félévében kellett vele megküzdeni. A most is kimutatott H5N8 altípussal kapcsolatban még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfitermékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók. (Nébih)

Kiemelt videóink