Müller Cecília: Indokolt fenntartani a védelmi intézkedéseket

járvány
2021 január 06., 11:27

„Azt gondolom, hogy a védelmi intézkedések fenntartása indokolt a jövőben is” - mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján, miután beolvastak egy kérdést arról, hogy január 11-e után is érvényben maradnak-e a korlátozások. Müller azzal indokolta válaszát, hogy a környező országokban jelentősen nő a fertőzöttek száma.

Kedden írtunk róla, hogy egyre több kozépiskola készül a jövő heti újranyitásra, bár semmilyen tájékoztatást nem kaptak erről a fenntartótól. Maruzsa Zoltán államtitkár decemberben azt mondta, a téli szünet után az általános iskolákban január 4-én, a középiskolákban pedig január 11-én kezdődik újra a helyszíni oktatás.

Orbán Viktor január 3-i interjújából viszont arra lehet következtetni, hogy zárva maradnak az iskolák: „Ha a vakcina előtt kezdesz lazítani, a vakcina meg nem érkezik meg, akkor egy fertőzéshullámot indítasz el, és szabadítasz rá az országra”. Ezt erősítik most Müller szavai is.

Kiderült még, hogy eddig közel 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be koronavírus ellen. Elismerte, előfordulhat, hogy hiába próbálnak telefonon időpontot foglalni a 25 oltópont valamelyikére, mert nagyon nagy a leterheltség. Ezért azt javasolta, használják az email címet is.

Mostantól a városi kórházak is oltópontokként működnek, de egyelőre csak a saját dolgozóikat oltják. Tervezik a háziorvosok bevonását is.

Közben megkezdődött az igényfelmérés az idősotthonokban, ahová mobil oltócsapatokat küldenek majd. Az intézményi orvosok feladata lesz az oltás előkészítése.

Müller szerint most már ismerik a következő vakcinaszállítási időpontokat: hetente jön majd újabb szállítmány. De nem árulta el, pontosan mennyi, és mely napokon.Az új variánsról Müller azt mondta, még nem azonosították Magyarroszágon, de folyamatosan elemzik azoknak a mintáit, akik szeptember óta utaztak be Nagy-Britanniából, és az érkezésük utáni két hétben fertőzöttnek bizonyultak.