Tömegével vettek őrizetbe demokráciapárti aktivistákat Hongkongban

külföld
2021 január 06., 06:22

Több mint ötven demokráciapárti aktivistát vettek őrizetbe szerdán Hongkongban. Azzal gyanúsítják őket, hogy megszegték a pekingi központi vezetés által tavaly, kifejezetten a demokratikus ellenállás megtörésére bevezetett nemzetbiztonsági törvényt - írja hongkongi médiajelentésekre hivatkozva az MTI.

A letartóztatott aktivisták között ismert személyiségek, törvényhozók is vannak, például az ellenállást szervező Demokrata Párt több tagja. Ők voltak azok, akik tavaly előválasztást szerveztek az időközben elhalasztott rendes törvényhozási választások előtt, amin közel 600 ezer ember vett részt. Peking azonban ezt a voksolást törvénytelennek, és „súlyos provokációnak” minősítette.

Az aktivisták többsége ellen most, az előválasztás szervezéséhez kapcsolódóan, „felforgatás” gyanújával indult eljárás. Sajtóhírek szerint eddig ez a demokratikus ellenzéki erők elleni legsúlyosabb fellépés az éles nemzetközi bírálatok kiváltó, tavaly júniusban hatályba lépett nemzetbiztonsági törvény alapján.

A törvény egyebek mellett „a lázadást, elszakadási törekvések hangoztatását és felforgató cselekményeket"” tiltja, ezzel gyakorlatilag felszámolta a demokráciapárti tüntetéseket Hongkongban, a tiltakozásokban részt vevők elleni megelőző rendőri fellépés pedig új normává vált.

Szakértők szerint a jogszabállyal Kína lényegében felszámolta Hongkong autonómiáját, amelyet Pekingnek ötven évig kellett volna garantálnia az 1997-ben visszatért volt brit gyarmat számára.