Alexander Wangot újabb áldozatok vádolják azzal, hogy bedrogozta őket és szexuális erőszakot követett el rajtuk

külföld
2021 január 07., 17:26

December 30-án számoltunk be arról, hogy két, a divatvilág híreivel foglalkozó Instagram-profilon is Alexander Wang divattervezőt szexuális zaklatással vádoló posztok jelentek meg.

photo_camera Wang Fotó: Steven Ferdman/AFP

A Shit Model Management és a Diet Prada nevű profilok többnyire névtelen vádlók beszámolóit szedték össze arról, hogy a 37 éves New York-i tervező nem megfelelően viselkedett velük. A vádak közt felbukkan a nyomásgyakorlás, hogy vele igyanak, a fogdosás, az erőszakos vetkőztetés, az, hogy a tudtuk nélkül MDMA-val kevert alkohollal itatta őket vagy víz helyett tiszta vodkát adott nekik, és akadtak olyanok is, akik a képszakadás után arra eszméltek fel, hogy Wang szexuálisan próbálja kielégíteni őket.

Mindkét Instagram-profil megosztotta Owen Mooney modell és grafikus beszámolóját, aki TikTokon mesélte el részletesen, hogyan nyomult rá és nyúlt be teljesen ismeretlenül a nadrágjába egy 2017-es koncerten egy „nagyon híres divattervező”, később elárulta, hogy Wang volt az. Majd előkerült egy régebbi Twitter-thread is Nick Ward modelltől, aki hasonló élményről számolt be. A Model Alliance nevű, az Egyesült Államokban dolgozó modellek érdekképviseletével foglalkozó szervezet is rögtön támogatásáról biztosította azokat, akiket hasonló inzultus ért Alexander Wang részéről, arra bátorítva őket, hogy ne hallgassanak. A pletykák egyébként már 2017 óta keringtek a közösségi médiában Wang szexuális ragadozó voltáról, sőt 2019-ben Azealia Banks rapper is kiposztolt több, transz modelltől kapott üzenetet, akik azt állították, fogdosta őket, de akkor azok a posztok nem vertek nagyobb hullámokat.

photo_camera Móka, kacagás Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Wang imázsának abszolút része a féktelen jókedv és a bulizás, a divatbemutatók után tartott afterpartijai legendásak voltak - de nagyon úgy tűnik, a valóság közel sem olyan cuki vagy cool, mint a kép, amit közvetíteni próbált magáról. Wang december 31-én a sajtónak küldött közleményében alaptalannak és “groteszkül hamisnak” nevezte a vádakat, azt állítva, hogy sosem tett olyasmiket, amivel vádolják, sosem használt ki senkit szexuálisan és nem is kényszerített senkit semmire a beleegyezése nélkül. Ezen kívül azzal érvelt, hogy az említett Instagram-profilok csupán névtelenül vádaskodnak és nem ellenőrzik a forrásaikat.

photo_camera Alexander Wang és Hailey Bieber a 2019-es MET Gálán Fotó: Jamie McCarthy/AFP

Addigra viszont már elindult az úthenger, és egyre több cikk jelent meg a tervező viselt dolgairól. A Daily Mail egy Nick néven nyilatkozó modell történetét írta meg, aki elmesélte, hogy többször is bulizott együtt Wanggel, aki minden alkalommal annyira leitatta, hogy képszakadása volt. Volt, hogy arra eszmélt fel, Wang a tánctéren próbálja a kezével kielégíteni, máskor egy Überben ébredt arra, hogy a tervező orálisan próbálja kielégíteni.

Ezután a Guardianben jelent meg cikk az ügyről, ebben Gia Garison transz modellt idézik, akinek egy buliban a bikinialsóját próbálta meg lehúzni mindenki előtt a tervező.

Január elején már a mértékadó szakmai portálnak számító Business of Fashion is foglalkozott az üggyel, azt latolgatva, hogy mennyit fog ártani ez az ügy az Alexander Wang márkának. A cikkben öt megszólaló (egyikük Mooney, négy másik névtelenül) megerősítette azokat a vádakat, amikről az Instagramot elárasztó névtelen sztorik is beszámolnak: a nyomásgyakorlást, hogy vele bulizzanak, a leitatást, a fogdosást, hogy valószínűleg bedrogozta őket, mert miután a kezükbe nyomott egy pohár alkoholt, filmszakadásuk lett.

Bár a Diet Pradára és a Shit Model Managementre továbbra is özönlenek a beszámolók, Wang január 4-én a személyes profilján ismét alaptalannak nevezte a vádakat, és megköszönte a felé áradó támogatást. Owen Mooney ugyanaznap egy felhívást tett közzé, az #UsToo hashtag használatára buzdítva, azt kérve, hogy a szexuális erőszak férfi, queer és transznemű áldozatait is vegyék ugyanolyan komolyan, mint a cisz nőket hasonló esetekben. Az ügyet övező csendet Wang celeb barátai és a szakmabeliek részéről süketítőnek nevezte.

Mások arra is felhívták a figyelmet, hogy a legnagyobb amerikai divatmagazinok, mint az ELLE és a Vogue (melynek főszerkesztője, Anna Wintour gyakorlatilag egy személyben felelős Wang korai sikeréért) hallgatnak az ügyről, mint a sír. A Vogue-on végül megjelent egy cikk, de az Elle.com-on azóta is legfeljebb a tücskök ciripelnek.

A sztorit kissé elsodorta a georgiai választás és a Capitoliumon történt események, de ma Lisa Bloom sztárügyvéd bejelentette, hogy már három áldozat jogi képviseletét vállalta el. (Bloom korábban Jeffrey Epstein öt áldozatát is védte.) Az ügyvéd a következőt nyilatkozta: „Régóta érik már, hogy a divatipar leszámoljon a modelleket érő gyakori, rossz bánásmóddal. (...) A modellek nem kellékek, és ugyanúgy megérdemlik a tiszteletet a munkájukban, mint bárki más. Várjuk a tanúk jelentkezését.” Úgyhogy várhatók még fejlemények.