Koronavírus-számok Magyarországon 6/1/2022
Elhunytak + 40 Σ 46 547
Kórházban - 121 Σ 362
Fertőzöttek + 2 063 Σ 1 919 840
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 608 Σ 6 410 059
A legújabb trendek

Az új vírusvariáns két gócpontját azonosítottak Franciaországban

2021 január 7., csütörtök 17:50

A koronavírusnak a korábbinál sokkal fertőzőbb, az Egyesült Királyságban azonosított változatának két kockázatos gócára bukkantak Franciaországban, az egyikre Bretagne-ban, a másikra a fővárosi régióban, jelezte csütörtökön a francia egészségügyi minisztérium.

Eddig a mutáns 19 esetét tárták fel, míg a Dél-Afrikában azonosított, szintén nagyon fertőző változatot három betegnél azonosították.

A vírus brit változatának első járványgóca egy rennes-i idősotthon, ahol hét lakó és két dolgozó fertőződött meg. A másik helyszín a Párizstól délre található Bagneux település, ahol egy oktatási intézményben dolgozó embernél azonosították a variánst.Jean Castex miniszterelnök sajtótájékoztatón jelezte, hogy nagyon komolyan veszi a kormány a két variáns miatti fenyegetettséget.

A hatóságok szerint aggodalomra ad okot, hogy a két fertőző variáns olyan embereknél jelent meg, akik nem jártak az Egyesült Királyságban, és nem is kerültek kapcsolatba olyan személlyel, aki onnan érkezett, egyértelműen Franciaországban fertőződtek meg.

Mindkét potenciális járványgócban szigorú karanténintézkedések léptek életbe és a kontaktkutatás is megtörtént a fertőzési lánc megtörése, illetve annak érdekében, hogy a variánsok ne tudjanak szélesebb körben elterjedni.

A kormányfő azt is elmondta, hogy a francia határok az Egyesült Királyság felé egyelőre zárva maradnak "újabb utasításig". Emlékeztetett arra, egyes kivételes esetekben engedélyezett a belépés, de minden belépőt tesztelnek a határon. (MTI)