Joe Biden megnevezte, kit jelölne az igazságügyi miniszteri posztra

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök csütörtökön hivatalosan megnevezte jelöltjét az igazságügyi miniszteri (főügyészi) posztra, amely az Egyesült Államok legjelentősebb megbízatásának számít a törvények betartatásában.

A bejelentés szerint Merrick Garland bírót választotta ki, aki  a fővárost, Washingtont is magába foglaló Columbia Kerület (District of Columbia) fellebbviteli bíróságán dolgozik.

Közismert 2016-ban lett, amikor Barack Obama elnök őt választotta ki, hogy a legfelsőbb bíróságon betöltse az elhunyt konzervatív Antonin Scalia helyét. A republikánusok uralta szenátus akkor elutasította a mérsékelt politikusnak tekintett Garland megválasztását a posztra.

Biden a jelölésről kiadott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Garland segíthet az igazságügyi minisztérium függetlenségének helyreállításában, és így a nép érdekeit szolgálja, nem az elnökét, és újjáépítheti a közbizalmat a jogállamiságban, és fáradhatatlanul fog dolgozni a méltányosabb és igazságosabb jogrendszer biztosításán.

Az Egyesült Államokban az igazságügyi minisztert hagyományosan nem tekintik politikai közszereplőnek. (MTI)