Márciusig beoltanak minden 16 évesnél idősebbet Izraelben

külföld
2021 január 07., 19:47

Március végéig minden 16 évesnél idősebb izraeli hozzájuthat a koronavírus elleni oltáshoz, jelentette a 12-es kereskedelmi TV csütörtök este.

„Mi leszünk az első olyan ország, amely kijut a koronavírusból” - ígérte Benjámin Netanjahu miniszterelnök Juli Edelstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amelyet az ország összes televízió csatornája élő adásban közvetített.

Az utóbbi napokban a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag fogyása miatt lelassult a korábban rendkívül gyors ütemű, a múlt héten napi 150 ezer embert beoltó kampány.

A kormányfő bejelentette, hogy "óriási áttörést" ért el a Pfizer oltások beszerzésében, és a céggel kötött új megállapodás nyomán ismét gyorsabb fokozatra kapcsolhat az oltások menete, az új szállítmányok lehetővé teszik Izrael számára, hogy március végéig beoltsa az összes 16 éven felüli állampolgárt.

„Az első gép vasárnap érkezik, és több lesz egymás után” - hangsúlyozta a kormányfő. Az áttörést magyarázhatja, hogy Izrael a Pfizer "modellországaként" fog szolgálni, átadja a statisztikai adatokat a vakcina hatékonyságáról.

Netanjahu megígérte a március 23-i parlamenti választásra készülő országnak, hogy ha nem történnek váratlan események, akkor idén tavasszal a pészachot, a zsidó húsvét ünnepét már mindenki teljes többgenerációs családja körében, a hagyományos módon töltheti.

„Izrael visszatér a normális életbe” - mondta Netanjahu, és egyszersmind arra is felszólította az ország lakóit, hogy tartsák be a szigorított országos karantén csütörtök éjféltől életbe lépő szabályait.

A tel-avivi Ben Gurion reptérre csütörtökön érkezett meg az amerikai Moderna vállalat első oltóanyag szállítmánya is, amely több mint százezer oltóanyagot tartalmazott. Ez az oltás harminc napig felhasználható, miután kivették a tárolását biztosító mínusz 20 fokos hűtőszekrényekből, szemben a Pfeizer vakcinájával, amelyet mélyhűtése után öt napon belül fel kell használni.

A december 20-án kezdett oltási kampányban eddig 1 millió 593 ezer izraelit oltottak be a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisával, ami az ország lakosságának mintegy 17,5 százalékát jelenti. Egyelőre a hatvan évnél idősebbek, az egészségügyi és a biztonsági dolgozók, valamint a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók kaphatnak oltást. Az oltás nem kötelező, de az izraeliek tömegesen önként kérik beadását. (MTI)